NieuwVoetbal

Ajax-jeugdspeler Wim Anderiesen jr. gewond bij schietpartij op de Dam

Op 7 mei 1945 vielen tientallen doden op de Dam bij schietpartijen in het centrum van Amsterdam. Eén van de gewonden was een jeugdspeler van Ajax. Dankzij Stichting Memorial 7 mei 1945 is dit nu nog bekend. Gratis verhaal, maar een donatie is sympathiek – onderaan deze pagina. 

Wim Anderiesen jr. staat links

Bij de onthulling van het oorlogsmonument van de KNVB in 1949 stonden twee jonge voetballers links en rechts van de namenlijst van slachtoffers. Aan de linkerzijde was dat Wim Anderiesen jr. van Ajax. Zijn eigen vader Wim sr. was in 1944 overleden, de Ajax-legende met 46 interlands op zijn naam.

Het had maar heel weinig gescheeld dat Wim jr. zélf ook was omgekomen. Tijdens de Bevrijdingsfeesten in Amsterdam van 7 mei 1945 was hij als dertienjarige jongen op de Dam. Opeens werd het vuur geopend op de massa, waarbij minimaal dertig doden en tientallen tot honderden gewonden vielen.

Ook Wim jr. hoorde bij de slachtoffers, vertelde hij in 2015, twee jaar voor zijn overlijden. Hij sprak hierover met Ludmilla van Santen van de stichting Memorial 7 mei 1945, die al jaren onderzoek doet naar de gebeurtenissen die dag.

Wim jr. in 1964

Anderiesen werd geraakt bij het Paleis, vlakbij de Groote Club. ‘Ik kreeg een soort stoot in mijn rug en voelde toen bloed langs mijn rug lopen. Ik probeerde te schuilen achter een lantaarnpaal. De Dam begon aardig leeg te lopen maar het schieten bleef aanhouden dus durfde ik niet achter de lantaarnpaal vandaan te komen.’ Hij werd weggehaald door een man met een bakfiets, met gevaar voor eigen leven. Na de eerste noodhulp werd hij met dezelfde bakfiets naar het Binnengasthuis vervoerd. ‘Toen dook er een jeep met Duitsers op en de man reed met mij een steeg in en ging voor me staan. De Duitsers losten een paar schoten en verdwenen weer.’

Voor aankomst in het ziekenhuis werd hij op gefotografeerd – hier te zien. Er werd een schotwond in zijn rug geconstateerd. ‘De arts vertelde dat wanneer het schot een paar centimeter lager of hoger zou zijn geweest ik volkomen verlamd zou zijn geraakt.’ Voor het herstel lag Anderiesen nog een half jaar op zijn buik, waarna hij zijn sportieve loopbaan weer oppakte met een debuut in het eerste op 11 maart 1951.

In 2017 is Wim jr. overleden.

Dit verhaal over Wim Anderiesen komt uit mijn boek over sport in de Tweede Wereldoorlog – hier kopen.

Waardeer dit artikel!

Dit artikel las je gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je je waardering laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

 
Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
http://Sportgeschiedenis.nl
Meest recente boek: 'Door Wilskracht Zegevieren' over sport in de Tweede Wereldoorlog. Schreef ook boeken over - onder meer - Amsterdam 1928 en de Elfstedentocht, net als de Bosatlas van het Nederlandse voetbal. Al bijna 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.