Voetbal

Ajax-Joden ontdekken geschiedenis van de Davidster

Ajax zou een Jodenclub zijn, zo menen supporters van zowel Ajax als Feyenoord. Dan moet je voor de grap eens het supportersblad De Ajax Ster uit 1997 lezen. Ze hadden geen flauw idee.

De Klassieker afgelopen weekend ging tussen de nummers één en twee van de competitie – met Feyenoord als koploper. Zo kwam er nog meer sportieve spanning op deze wedstrijd te staan, waarbij toch al veel opgekropte emoties loskomen. Het is dat de Amsterdamse supporters niet mee mochten naar De Kuip, want anders zouden in het uitvak ongetwijfeld de nodige vlaggen hebben gewapperd met de Davidster, als verwijzing naar het vermeende Joodse verleden van Ajax.

Deze Davidster stond ook jarenlang op de voorpagina van het onafhankelijke supportersblad De Ajax Ster – precies 39 exemplaren achter elkaar van 1996 tot en met 2001. Een buitenstaander zou daarom denken dat deze supporters wel iets af zouden weten van de Joodse geschiedenis, maar niets is minder waar.

Op 22 november 1997 verscheen nummer 11 in de reeks met een artikel over de geschiedenis van de Davidster. ‘Van de Ajacieden die tegenwoordig met een Davidster zijn getooid, weet waarschijnlijk 99% de oorsprong en de geschiedenis van deze ster niet,’ zo opende het verhaal. Hetzelfde gold voor de redactie van De Ajax Ster, zo gaven de schrijvers eerlijk toe: ‘Omdat ook wij, tot onze schaamte, hier eigenlijk niet al te veel van wisten, zijn we eens wat historische literatuur gedoken.’

Waarna bleek dat de gemiddelde Ajax-supporter met een Davidster niet al te goed had opgelet tijdens de geschiedenislessen: ‘Hierbij zijn we op nogal wat schokkende zaken gestuit. In 1933 besloot Hitler dat de Joden in Duitsland zich moesten merken, en wel met een Jodenster (de beledigende term voor de Davidster).’

Het eerste wat opvalt is dat al die mensen die toentertijd wapperden met een Davidster niet wisten dat dit ook het symbool is van de Jodenvervolging in de Tweede Wereldoorlog. Daarnaast klopt het niet dat Hitler in 1933 die ster invoerde, in het jaar waarin hij de macht greep. Dat gebeurde zes jaar later, op 23 november 1939 in Polen. Vanaf 1 september 1941 gold dit voor het Duitse Rijk; in Nederland werden Joden vanaf mei 1942 verplicht om de zespuntige ster uit gele stof te dragen met daarop de tekst Jood.

Zo leverde De Ajax Ster in 1997 het bewijs dat deze supporters in de verste verte niet weten wat het is om Joods te zijn. Anders hadden ze echt wel eens gehoord van de Holocaust, om maar eens wat te noemen. Hopelijk gaat het daarom zondag gewoon over voetbal en niet over Joden – zowel aan Amsterdamse én aan Rotterdamse kant.

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.