NieuwVoetbal

Ajax speelde in 1924 in een uniek shirt: rood, wit en blauw

In de zomer van 1924 maakte Ajax een toer door Scandinavië. Het speelde in een uniek shirt, dat gebruikt werd als promotie voor Nederland.

Van links naar rechts, achterste rij: Gerard Deen, Jan de Boer en Frans Couton; middelste rij: Jack Reynolds, Jan Heeswijk, Joop Martens, Jan Hassink, Willem de Bois, Theo Schetters, Jan Schoevaart, Marius Koolhaas; zittend: Heintje Delsen, Wim Volkers, André de Kruijff, Frans Rutte en Wim Addicks. Uit de collectie van Arie Heijstek

Arie Heijstek is voormalig voorzitter van DFC. Hij is tevens de kenner van de clubgeschiedenis met een enorme collectie foto’s.

Een afbeelding uit 1924 van Ajax is heel opmerkelijk, want daarop dragen de spelers shirts in de vaderlandse kleuren rood, wit en blauw – enigszins vergelijkbaar met Willem II. Uniek, want Ajax heeft deze outfit daarna nooit meer gebruikt.

Deze foto is bij Heijstek beland, omdat Willem de Bois hierop staat afgebeeld, die later trainer was in Dordrecht. Op 18 juni 1968 werd die afgedrukt in het Algemeen Dagblad in een uitgebreid verhaal over De Bois. In het onderschrift stonden de namen van alle spelers, waardoor we nu nog weten wie dit zijn.

Holland-promotie

Maar waarom heeft Ajax hierin gespeeld? Gelukkig herkende Ronald Jonges van Team Ajax Media de afbeelding, die ik op Twitter had geplaatst. ‘Dit is een foto van de selectie die in juni 1924 naar Scandinavië afreisde,’ antwoordde hij. ‘De Ajacieden speelden daar enkele oefenduels. Het idee om in deze shirts te spelen kwam van de Nederlandsche Bank en diende als Holland-promotie. Bijzondere Ajax-shirts dus.’

In het archief van Ajax vond ik daarna de bevestiging. Op 10 juli 1924 schreef clubsecretaris J.J. Grootmeijer in het Clubnieuws der AF.C. Ajax namelijk over deze reis. ‘Ons veertiendaagsch uitstapje naar het Noorden is zoowel sportief als uit het oogpunt van een genoegenreis een groot succes geweest.’ Bij minstens één wedstrijd speelde Ajax in het rood, wit en blauw. ‘Een aardig idee van de Ned. Bank,’ aldus Grootmeijer.

Dat is volgend jaar precies een eeuw geleden. Daarom bij deze een gratis bonustip van Sportgeschiedenis voor Ajax: maak in de zomer van 2024 een replica van dat unieke shirt. Het grootste deel van de winst mag de club natuurlijk zelf houden, maar gebruik dan ook tien procent voor het vastleggen van het voetbalerfgoed.

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.