NieuwVoetbal

Ajax-speler Wim Anderiesen jr. kreeg als kind een kogel in zijn rug

Op 11 maart 1951 debuteerde Wim Anderiesen jr. in het eerste van Ajax. Zes jaar eerder raakte hij zeer ernstig gewond tijdens de bevrijdingsfeesten in Amsterdam. Dit artikel lees je gratis, maar een donatie is sympathiek – onderaan deze pagina.

Precies zeventig jaar geleden speelde Wim Anderiesen jr. zijn eerste officiële wedstrijd in het eerste van Ajax. Zijn vader Wim sr. was toen al een clublegende met 46 interlands op zijn naam, het vooroorlogse record bij Ajax. Hij overleed in 1944 door een longontsteking, slechts 40 jaar oud.

Schietpartij

Het debuut van Anderiesen jr. bij Ajax was een medisch wonder, want zes jaar eerder was hij ontsnapt aan een levenslange invaliditeit of zelfs de dood. Tijdens de Bevrijdingsfeesten in Amsterdam van 7 mei 1945 stond hij als dertienjarige jongen op de Dam. Opeens werd het vuur geopend op de massa, waarbij minimaal dertig doden en tientallen tot honderden gewonden vielen.

Ook Wim jr. hoorde bij de slachtoffers, vertelde hij in 2015 in een gesprek met Ludmilla van Santen van de stichting Memorial 7 mei 1945, een organisatie die onderzoek doet naar de gebeurtenissen die dag. Hij werd geraakt bij het Paleis, vlakbij de Groote Club. ‘Ik kreeg een soort stoot in mijn rug en voelde toen bloed langs mijn rug lopen. Ik probeerde te schuilen achter een lantaarnpaal. De Dam begon aardig leeg te lopen maar het schieten bleef aanhouden dus durfde ik niet achter de lantaarnpaal vandaan te komen.’

Hij werd daar weggehaald door een man met een bakfiets, met gevaar voor eigen leven. Na de eerste noodhulp werd hij met dezelfde bakfiets naar het Binnengasthuis vervoerd. ‘Toen dook er een jeep met Duitsers op en de man reed met mij een steeg in en ging voor me staan. De Duitsers losten een paar schoten en verdwenen weer.’

In het ziekenhuis werd een schotwond in zijn rug geconstateerd. ‘De arts vertelde dat wanneer het schot een paar centimeter lager of hoger zou zijn geweest ik volkomen verlamd zou zijn geraakt.’ Voor het herstel lag Anderiesen een half jaar op zijn buik, waarna hij zijn sportieve loopbaan dus weer oppakte met zijn debuut op 11 maart 1951.

Oorlogsmonument

In december 1949 dook Anderiesen ook opeens op, maar niet bij een voetbalwedstrijd. De KNVB vierde toen zijn zestigjarige bestaan, waarbij een oorlogsmonument werd onthuld met 2212 namen van omgekomen voetballers. Tijdens die plechtigheid stonden twee jonge voetballers naast dit monument met Anderiesen aan de linkerzijde.

Op deze film zie je hem staan na een seconde of twintig.

Anderiesen speelde tot 1961 voor Ajax. Hij is in 2017 overleden.

Waardeer dit artikel!

Dit artikel las je gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je je waardering laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

 
Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
http://Sportgeschiedenis.nl
Meest recente boek: 'Door Wilskracht Zegevieren' over sport in de Tweede Wereldoorlog. Schreef ook boeken over - onder meer - Amsterdam 1928 en de Elfstedentocht, net als de Bosatlas van het Nederlandse voetbal. Al 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.