NieuwVoetbal

Ajax verloor in 1948 met 1-5 van India, dat speelde op blote voeten

Op 14 augustus 1948 speelde Ajax een oefenwedstrijd tegen het nationale elftal van India, waarvan negen internationals op blote voeten speelden. De Amsterdammers leden die dag één van hun grootste thuisnederlagen ooit.

Het olympische elftal van India in 1948. Foto Public Domain via Wikicommons

India was nog maar net onafhankelijk van Groot-Brittannië toen het land voor de eerste keer meedeed aan de Olympische Spelen. Dat was in 1948 in Londen, nota bene de hoofdstad van de voormalige koloniale overheersers.

Bij het mannenhockey werd de gouden medaille gewonnen, precies het onderdeel waar iedereen het allang had verwacht. In 1928 was dit team gedebuteerd op de Olympische Spelen in Amsterdam, nog onder de naam Brits-Indië. Het had sindsdien geen enkele wedstrijd meer verloren, wat ook in 1948 niet gebeurde. Het enige verschil met de voorgaande drie Olympische Spelen is dat die olympische titel voor de eerste keer als onafhankelijk land werd gewonnen.

Ajax-voorzitter Marius Koolhaas ontvangt India. Foto met toestemming via Ajax Erfgoed

Voetbal

Het nationale voetbalelftal van India deed ook mee aan deze Spelen. Op 31 juli 1948 was Frankrijk de tegenstander, waarvan iedereen op voorhand dacht dat India kansloos was. Dat verliep toch anders, vooral omdat Frankrijk twéé strafschoppen had verknald. Zo stond het in de 89e minuut nog steeds 1-1, maar toen besliste René Persillon de wedstrijd voor Frankrijk.

Wat nog meer opviel dan deze verrassende uitslag, was de outfit van India. Slechts twee voetballers speelden met schoenen, waar de rest van het team blootsvoets het terrein betrad! Zoiets was in die tijd in Suriname ook heel bekend, maar niet bij grote wedstrijden. En al helemaal niet op de Olympische Spelen.

Ajax-India. Foto met toestemming via Ajax Erfgoed

Sparta

Het bleef slechts bij één olympisch optreden, waarna de voetballers uit India begonnen aan een Europese toer. Ze speelden ook in Nederland. Op 11 augustus ging India op bezoek bij Sparta. Vanwege het slechte weer besloten alle bezoekers op het laatste moment om toch maar de voetbalschoenen aan te trekken.

De wedstrijd eindigde in een kleine overwinning voor Sparta, dat met 2-1 won. ‘De doelpunten vielen in de eerste helft,’ aldus de Rotterdamsche Courant. ‘Sparta nam door Van Male en Meeken een 2-0 voorsprong. Uit een hoekschop scoorde de India-middenvoor Mewahall het enige Indische tegenpunt. Hij kreeg daartoe de kans, doordat de overigens zeer goed spelende doelwachter Kouwen de bal liet glippen.’

Ajax-India. Foto met toestemming via Ajax Erfgoed

Ajax

Drie dagen later ontving Ajax de olympische voetbalploeg uit India. De zon scheen uitbundig, zodat negen tegenstanders zonder voetbalschoenen speelden. Ze wikkelden slechts wat windsels om hun wreef en enkel voordat ze het veld betraden. Alleen dit al is uniek: het zal de enige keer zijn geweest dat Ajax in eigen huis tegen een ploeg speelde, die geen voetbalschoenen droeg.

Het leek wel alsof de Amsterdamse spelers daardoor angstig werden, om te voorkomen dat er iemand gewond zou raken. ‘Wij geloven zó maar, dat de Ajax-spelers soortgelijke gevoelens hadden, toen zij Zaterdagmiddag tegen het Olympische voetbalelftal van India aantraden,’ schreef Het Parool in zijn verslag.

Het liep heel slecht af voor de thuisploeg. India bleek te bestaan uit snelle en goede spelers, al hadden ze een wat ouderwetse spelopvatting. Bij rust leidden de bezoekers in ieder geval met 1-0, waarna de Ajax-verdediging volkomen instortte. Vijf minuten voor het einde stond het al 5-0! Gerard Bruins redde vlak voor het einde de eer met het enige Amsterdamse doelpunt.

Niemand was nog blij aan Amsterdamse kant, ook Bruins zelf niet. Na zijn doelpunt haalde hij zijn schouders op en sjokte terug naar eigen helft.

Ajax-India. Foto met toestemming via Ajax Erfgoed

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.