NieuwVoetbal

Ajax vormde in 2018 geen erehaag voor landskampioen PSV

Ajax-coach Erik ten Hag zou het op prijs stellen als Feyenoord zondag zijn ploeg feliciteert met het behalen van de landstitel. Een erehaag zou mogelijk zijn, iets wat Ten Hag drie jaar geleden niet deed bij kampioen PSV.

In aanloop naar De Klassieker van zondag worden de emoties lekker opgeklopt. Bij de persconferentie van vrijdag kreeg Ten Hag de vraag of hij een erehaag wilde bij het betreden van het veld. “Dat laat ik aan de tegenstander. Wij zijn daar niet mee bezig. Ik zou in ieder geval zeggen: De kampioen moet je feliciteren.”

In reactie zei Dick Advocaat dat Feyenoord zeker niet van plan is om die erehaag te vormen. “In Nederland is het niet de gewoonte.” En daarin had hij gelijk, want het is geen vast gebruik. Heel soms gebeurt dat wel eens in de Eredivisie, zoals in 2018 toen Roda JC een erehaag vormde voor PSV, die een wedstrijd eerder tegen Ajax landskampioen was geworden.

In aanloop naar die wedstrijd van 15 april 2018 tussen PSV en Ajax was Ten Hag nog de vraag gesteld of hij ook bereid zou zijn om een erehaag te vormen als zijn tegenstander het kampioenschap zou behalen. “We houden ons niet bezig met ‘als’, ‘indien’. En al helemaal niet met negatieve scenario’s, want we gaan ervan uit dat we winnen.”

Dat zijn de woorden van een topsporter, die er nooit op voorhand vanuit zal gaan dat hij de volgende wedstrijd zal verliezen. Waarom zou je die anders nog spelen?

Een dag later won PSV zeer overtuigend met 3-0. Ajax had daarop alsnog die erehaag kunnen vormen, maar dat gebeurde niet. Integendeel, want in de slotminuten werd bij Ajax zowel Nicolas Tagliafico als Siem de Jong met een rode kaart weggestuurd. Ajax-supporters gooiden ondertussen brandende fakkels tussen het feestvierende thuispubliek. Van een erehaag was geen sprake. Daarom is de afwijzing van Advocaat goed te begrijpen, want Ten Hag wilde er tenslotte zelf drie jaar geleden ook niets van weten.

Tóch een eerbetoon!

Toch verdient Ajax een oprechte felicitatie van Feyenoord voor het behalen van de landstitel, maar dan wel na afloop van de wedstrijd. Het zou de Rotterdammers sieren om het complete elftal van Ajax met begeleidende staf te ontvangen op de mooiste plek in de Kuip voor een zéér uitvoerige receptie. Precies zoals het vroeger ging met een zesgangenmaaltijd, onderbroken door een groot aantal toespraken en huldeblijken. Verder moet er worden geproost op Ajax, de burgemeester van Amsterdam, de koning van Nederland, de KNVB, Michael van Praag, een succesvol EK komende zomer, de mensenrechten in Qatar en natuurlijk op een spoedig herstel van alle coronapatiënten.

Als klapstuk van deze feestelijke bijeenkomst volgt een lezing over het honderdjarige bestaan van De Klassieker op 9 oktober 2021, verzorgd door een sporthistoricus uit dezelfde stad als de landskampioen, die speciaal daarvoor naar Rotterdam afreist. Dit zeer boeiende thema wordt door hem belicht uit zoveel mogelijk verschillende invalshoeken, waarvoor de spreker denkt een uur of zeven nodig te hebben – en dat allemaal uit het blote hoofd!

Daarmee voldoet Feyenoord aan zijn plicht om de nieuwe kampioen waardig te feliciteren, overeenkomstig de wensen van Ten Hag. We hopen op een zeer plezierige avond voor de coach en al zijn spelers, die ze uit beleefdheid natuurlijk wel tot de laatste minuut bijwonen. Maar dat is geen probleem meer, want de avondklok is inmiddels opgeheven.

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.