NieuwVoetbal

Ajax was 35 jaar geleden de eerste voetbalclub met een skybox

Op 14 september 1986 opende Ajax-stadion De Meer de eerste skybox in het Nederlandse voetbal. Dat was een zware klap voor de seksclubs in Amsterdam.

Een skybox in De Meer, foto Ton van Rijn via het Stadsarchief Amsterdam

De primeur van de skybox was tijdens de wedstrijd Ajax – FC Groningen. Niet iedereen in het calvinistische Nederland vond dit leuk, want mensen met veel geld (of vrienden) konden zich hierdoor afscheiden van het gewone volk, dat schreeuwend en boerend op de tribunes plaatsnam. Desondanks sloeg de introductie van de skybox snel aan.

Met deze nieuwigheid werd de bovenkant van de voetbalmarkt verkend, zoals dat in die tijd werd genoemd. Bedrijven trakteerden hun klanten en personeel daarvoor ook al graag op exclusieve uitjes, maar die vonden meestal plaats in nachtclubs, restaurant en andere etablissementen, die pas tot leven komen als gewone mensen slapen. Zoals een anonieme spreker in 1986 in de Telegraaf zei: “Vroeger stuurden we onze relaties naar een dure sexclub. Nu gaan we met ze naar Ajax.”

Ongekende luxe

Eind juni 1986 presenteerde Ajax-penningmeester Lou Bartels trots het plan van de skyboxen, die onder het dak van stadion De Meer werden bevestigd. Het Nieuwsblad van het Noorden sprak over “de ongekende luxe van televisie, telefoon en koelkast” met voor de exclusieve bezoekers een apart restaurant.

In totaal kwamen er 120 stoelen, die 10.000 gulden per jaar per stuk kosten met een minimale huur van drie jaar. Een snelle rekensom leert dat Ajax bij maximale bezetting jaarlijks 1,2 miljoen gulden zou binnenhalen door die skyboxen. Op een totaal van inkomsten van 8,1 miljoen gulden – over dat bedrag sprak Ajax-voorzitter Ton Harmsen in augustus 1986 – is dat heel veel.

Boze supporters

De financiële gezondheid van de club en het humeur van de supporters gaan echter niet altijd gelijk op, want begin september 1986 drongen enkele onbekenden het Ajax-stadion binnen. “Het sterke vermoeden bestaat”, aldus de Telegraaf, “dat de inbraken zijn gepleegd uit wraak tegen de exclusieve skyboxen, die momenteel in het stadion worden gebouwd.” De inbrekers hadden namelijk een brief achtergelaten, waarin stond dat ook zij wel eens goed wilden zitten en lekker eten. Met rauwe Amsterdamse humor sloten ze hun verklaring af: “Wel schreven zij in de brief dat de televisie moet worden nagekeken omdat het beeld nogal slecht was.”

De toekomst was echter onafwendbaar, want kort daarna startte ook PSV een onderzoek naar VIP-behandelingen voor de bovenkant van de voetbalmarkt.

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.