Ajax wilde in 1962 zijn stadion verbouwen om mee te mogen doen aan de Super League
Het Europese Hof van Justitie heeft zich uitgesproken over de Super League. Het eerste idee voor zo’n Europese competitie werd al in 1957 gepresenteerd. In die begintijd maakte Ajax zelfs plannen om stadion De Meer uit te breiden om zo mee te mogen doen.
Luchtfoto van De Meer uit 1971 via het Stadsarchief Amsterdam
Sommige ideeën zijn al bejaard voor ze zijn verzonnen. De Super League, waarover de Europese rechter zich zojuist heeft uitgesproken, wordt gepresenteerd als een innovatie, maar dat is helemaal niet zo. Engelse voetbalbestuurders van de FA nodigden aan het begin van 1957 een aantal collega’s van het vasteland uit om te praten over een internationale clubcompetitie met de beste teams uit acht verschillende landen.
Het was de eerste keer dat de Super League ter sprake kwam, waarbij het toen nog ging om Engeland, Schotland, Wales, Ierland, Frankrijk, België, Spanje en Italië. Nederland maakte nog geen onderdeel uit van deze ambities.
Bij kunstlicht
Het Algemeen Dagblad vatte het idee samen: ‘De ploegen zullen elkaar elk tweemaal ontmoeten – uit en thuis. De wedstrijden zouden op woensdagavonden, dus bij kunstlicht, worden gespeeld in de periode van eind oktober tot eind maart. Aan de competitie zou worden deelgenomen door acht of zestien ploegen, naar keuze van de deelnemende landen.’
Dit idee voor een Superleague was een directe concurrentie voor de Europa Cup 1, die toen nog heel jong was, beginnend in 1955. Aan die eerste editie had Chelsea als landskampioen graag mee willen doen, maar dat werd verboden door de FA, de eigen bond, omdat daarmee de eigen competitie zou worden verstuurd.
Dat maakte het Engelse idee voor een Super League extra merkwaardig, want die wedstrijden zouden nog veel meer invloed uitoefenen op de Engelse competitie. Wat in 1955 een probleem was voor de FA, was dat twee jaar later opeens niet meer. En dat was dan ook precies de reactie van een aantal bonden van het vasteland. “Het is prettig te constateren,” zei de Belgische bond met veel gevoel voor Britse humor, “dat de Engelsen hun isolationisme hoe langer hoe meer laten vallen.”
De Sovjet-Unie kwam veel sneller tot een eindoordeel: “Lijkt onuitvoerbaar.” Zo werd er verder niets meer van gehoord en had de Europa Cup 1 geen concurrentie meer.
Superstadions
Toch kwam er in 1962 een nieuw voorstel voor een Super League, waar Feyenoord als enige Nederlandse club wél voor werd uitgenodigd. Dit keer was er een idee voor een competitie met zestien ploegen uit tien landen, allemaal vooraf geselecteerd. Naast Feyenoord waren dat Arsenal, Manchester United, Glasgow Rangers, Real Madrid, Barcelona, Juventus, Inter Milan, Eintracht Frankfurt, Hamburg SV, Racing Club de Paris, Stade Reims, Anderlecht, Standard Luik, Sporting Lissabon en Servette Genève.
Dit zestiental moest in vier poules worden onderverdeeld, die vanaf Kerstmis hun uit- en thuiswedstrijden speelden. De winnaars plaatsen zich aan het einde van het seizoen voor de finalepoule in een nader te bepalen Europese stad.
Alle deelnemers moesten wel de beschikking hebben over een groot stadion voor deze Superleague-wedstrijden op woensdagen. Dat was waarschijnlijk de belangrijkste reden dat Ajax geen uitnodiging had gekregen, omdat de Meer niet bepaald een superstadion was. Zoals de club zelf zei: “Ons eigen stadion aan de Middenweg heeft geen lichtinstallatie om op woensdagavond te kunnen spelen, is te klein om alle toeschouwers te kunnen bergen, bezit onvoldoende parkeerruimte en een gebrekkige aan- en afvoer per tram.” Sommige delen van het stadion hadden niet eens toiletten.
Toch meldde Ajax zich meteen bij de Super League met verbouwplannen. “Ik heb de tekeningen voor een tweede tribune over de onoverdekte tribune heen,” zei Ajax-voorzitter Jan Melchers. “Dat zou de capaciteit op 37 a 38.000 toeschouwers brengen.” Er was al anderhalf miljoen euro beschikbaar, beloofde hij, ook voor de aanleg van die lichtmasten, zodat er avondwedstrijden mogelijk werden.
De optie om in het Olympisch Stadion te spelen, verwierp Ajax. Het maakte allemaal toch niets uit, want deze plannen voor de Super League werden nooit uitgevoerd.