NieuwVoetbal

Alle verhalen verzamelen: elf tips voor de Erfgoedsector om de geschiedenis van vrouwensport vast te leggen

Nederlandse erfgoedinstellingen moeten meer aandacht besteden aan het vastleggen van de vrouwensport. Sportgeschiedenis heeft een elftal aan tips. 

Op 9 november 1973 speelde het nationale vrouwenelftal de eerste interland, die door de KNVB werd erkend. Precies vijftig jaar later spraken enkele van deze oer-internationals hierover in Atria, het Kennisinstituut voor Emancipatie en Vrouwengeschiedenis in Amsterdam.

Tevens overhandigde Bertheke Hoejenbos haar persoonlijke collectie over vrouwenvoetbal uit de jaren 70 en 80. Hierin zit historisch materiaal van de eerste Europa Cup in het vrouwenvoetbal in 1982 in Delft – nog officieus – en de eerste landelijke veld- en zaalvoetbalwedstrijden voor kinderen met een beperking.

Verzamel, vertel en verspreid

Het is belangrijk dat de geschiedenis van het vrouwensport wordt vastgelegd, wat tot nu toe nog maar weinig gebeurt. Er is hierover eigenlijk nog maar heel weinig bekend. En verhalen die we niet kennen, kunnen we ook niet vertellen.

Als startpunt voor het documenteren van het voetbal heb ik daarom elf erfgoedtips gemaakt. Het is gebaseerd rond de drie V’s van de verhalen: verzamel de verhalen, vertel de verhalen en verspreid de verhalen.

VERZAMEL

 1. Verzin een plan. Ontwikkel een strategie om het materiaal te verwerven en te ordenen.
 2. Kijk naar jezelf. Welk materiaal zit er nu al in de eigen collectie? Wat kan meteen worden gebruikt? En wat missen we?
 3. Kijk naar een ander. Wat zit er in collecties van andere instellingen, zoals Atria, het Geheugen van Nederland of Archieven.nl? Zit daar iets bij?
 4. Kijk naar de sport. Bij de sportwereld zelf is ook vaak materiaal, steeds meer digitaal ook.

VERTEL

 1. Schrijf het op. Plaats de verhalen op de eigen mediakanalen, zoals de website of de sociale media.
 2. Deel met de media. Journalisten zijn zeer geïnteresseerd in historische verhalen uit hun eigen regio. Hou rekening met actuele gebeurtenissen, zoals grote evenementen, geboortedagen of een recent overlijden.
 3. Deel met de sport. Ga weer terug naar de sportverenigingen met de verhalen. De kans is groot dat dit weer nieuwe reacties oplevert.

VERSPREID

 1. Organiseer geinige dingen. Dat kan van alles zijn: lezingen, exposities of ruilbeurzen. Die contacten met de media en de sport kunnen daarbij helpen.
 2. Ga naar verzorgingshuizen. Sport is een goede manier voor ouderen om leuke herinneringen op te halen. Zij kennen vaak ook weer verhalen, die nog nooit zijn opgetekend.
 3. Gebruik Linked Open Data. Hiermee wordt beschikbaar materiaal internationaal aan elkaar gekoppeld, zodat het veel beter is te vinden en te gebruiken.

BONUSTIP

 1. Werk samen met Voetbalerfgoed. De Reinwardt Academie biedt sinds kort deze opleiding aan voor studenten, die zich willen specialiseren in het vastleggen van de voetbalgeschiedenis, óók vrouwenvoetbal. Hier is dus veel deskundige kennis.

En natuurlijk kan ook Sportgeschiedenis.nl adviseren of ondersteunen, als specialisten in sporterfgoed. Neem hier contact met ons op.

 

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.