NieuwVoetbal

Als je bent getrouwd met het staatshoofd mag je nooit meer juichen voor je geboorteland

Koningin Máxima juicht voor Nederland tijdens de komende WK-wedstrijd tegen Argentinië, zo laat de Rijksvoorlichtingsdienst weten. Exact hetzelfde zei de RVD ook al bij het WK van 2014.

Prins Bernhard en Johan Cruijff in 1968. Foto via het Nationaal Archief

Vanwege de actualiteit vallen bepaalde gebeurtenissen uit het verleden soms opeens extra op nadat ze al die tijd onzichtbaar waren gebleven. Zo heeft koningin Máxima officieel laten verklaren dat ze komende vrijdag bij Nederland – Argentinië alleen maar voor Oranje juicht.

Dat levert met terugwerkende kracht een interessant lijstje op: welke wedstrijden heeft het Nederlands elftal gespeeld tegen het geboorteland van de partner van het staatshoofd? En dan kijken we alleen maar naar de grote toernooien in de knock-outfase, want alleen dan is het echt.

Zo zijn er inmiddels een aantal interessante gevallen op een EK of WK:

  • Nederland – West-Duitsland als finale op het WK van 1974. Ofwel koningin Juliana tegen prins Bernhard.
  • Nederland – West-Duitsland op het EK voetbal van 1988. Ofwel koningin Beatrix tegen prins Claus.
  • Nederland – Argentinië op het WK voetbal van 2014. Ofwel koning Willem-Alexander tegen koningin Máxima.
  • Nederland – Argentinië op dit WK in Qatar. Wederom koning Willem-Alexander tegen koningin Máxima.

In de laatste twee gevallen vond de RVD het noodzakelijk om daar een verklaring over uit te brengen. “Als Nederlandse en koningin van Nederland is ze voor Nederland.” Precies acht jaar geleden gebeurde dat ook al in aanloop naar Nederland – Argentinië. “De koning en koningin zijn uiteraard supporters van het Nederlands elftal. Koningin Máxima is Nederlandse en is dus voor Nederland”,  zei de RVD toen.

Prins Claus in 1967. Foto Eric Koch via het Nationaal Archief

Prins Bernhard

Bij eerdere wedstrijden tegen West-Duitsland, waar Bernhard en Claus zijn geboren, verzond de RVD dat soort berichten nog niet. Vooral die ontmoeting uit 1974 is pikant, omdat de geboortelanden van Juliana en Bernhard toen in een WK-finale tegenover elkaar stonden.

Prins Bernhard was hierbij aanwezig, maar was al uitgenodigd voordat Nederland zich had geplaatst. Bernhard overhandigde namelijk vlak voor aanvang van de wedstrijd een speciale munt van het Wereldnatuurfonds om wereldwijd aandacht te geven aan het werk van deze organisatie. Dat deed hij op het voetbalveld, nog voordat de spelers van Oranje daar stonden. Na afloop verklaarde hij teleurgesteld te zijn in de nederlaag van Nederland, net zoals Máxima zal zeggen als haar geboorteland zal winnen van Nederland.

En dan was er nog Nederland tegen West-Duitsland als halve finale op het EK van 1988, waar Oranje revanche nam op die verloren finale van veertien jaar eerder. Prins Claus was er niet bij, maar speelde later wel een rol bij de ontvangst en huldiging van Nederland na het winnen van de finale. Want als je trouwt met het staatshoofd mag je nooit meer juichen voor je geboorteland.

Prins Bernhard en Abe Lenstra in 1953. Foto via het Nationaal Archief

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.