Andere Tijden SportOlympische SpelenVoetbal

Argentinië en de olympische voetbalfinale van 1928

Andere Tijden Sport bestaat tien jaar; het Olympisch Stadion negentig. Gezamenlijk zijn ze dus honderd jaar oud en op hun verzoek schreef ik daarom enkele korte verhalen waarin de onderwerpen van Andere Tijden Sport worden gekoppeld aan het Olympisch Stadion – deze week over het Argentijnse voetbalelftal in 1928.

Tom Egbers met Arie Haan en Ernie Brandts over de WK-finale van 1978. Foto Bastiaan Heus

In 1978 speelde Argentinië de finale van het WK voetbal tegen Nederland. Precies vijftig jaar daarvoor speelde Argentinië ook al een finale, maar dan van het olympische voetbaltoernooi, op het veld van het Olympisch Stadion, tegen Uruguay. Twee keer zelfs, want het was in 1928 nog gewoonte om na een gelijkspel de finale opnieuw te spelen.

De eerste wedstrijd was uitverkocht en eindigde in 1-1. Tot grote vreugde van de penningmeester van de Olympische Spelen kwam er een vervolg, opnieuw voor volle tribunes. Voor het Nederlandse publiek was die extra wedstrijd een cadeautje, want in 1928 zagen we hier nooit die wondervoetballers uit Zuid-Amerika.

Uruguay won uiteindelijk, waarna één van de vier tribunes van het nationale voetbalstadion in Montevideo de Tribuna Amsterdam werd genoemd. Er passen precies 13.923 mensen op – nog steeds.

De finales van 1928 werden ook bezocht door de leden van de FIFA. Zij hadden zojuist op een congres in deze stad een belangrijk besluit genomen, dat het voetbal voor altijd veranderde. In Amsterdam werd gesproken over de eerste editie van het wereldkampioenschap voetbal, dat in 1930 moest worden gehouden.

Precies vijftig jaar later speelde Nederland de finale op dat WK Voetbal. Wie daar meer van wilt weten, kijkt op 10 juni naar Andere Tijden Sport. En wie de finale van 1928 wilt zien, kijkt hieronder.

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Schreef mee aan het boek "Nooit meer Qatar" over de FIFA en mensenrechten. Al 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.