NieuwVoetbal

Atria zet onbekende foto’s van het vrouwenvoetbal uit de jaren vijftig online

Op 23 september 1956 was de eerste wedstrijd van het Nederlands vrouwenelftal, nog zonder toestemming van de KNVB. Lenie van Wensveen deed mee als veertienjarig meisje en scoorde ook nog. Enkele foto’s uit haar plakboek uit de jaren vijftig zijn nu online gezet door Atria, Kennisinstituut voor Emancipatie en Vrouwengeschiedenis – hier.

Het Nederlandse vrouwenvoetbal heeft in de afgelopen jaren een spectaculaire ontwikkeling doorgemaakt. Hierdoor is de belangstelling voor het verleden toegenomen, ook bij Atria in Amsterdam. Twee jaar geleden nam deze instelling daarom enkele fotoalbums van Lenie van Wensveen in de collectie op, het eerste privéarchief van een Nederlandse vrouwelijke voetballer.

Geheugen van Nederland

De website Geheugen van Nederland is een nieuwe samenwerking tussen tientallen erfgoedinstellingen, die zo gezamenlijk hun mooiste materiaal tonen. Deze week werd het thema Sporthelden gelanceerd met dertien verhalen uit de Nederlandse sportgeschiedenis. Het Nationaal Archief bijvoorbeeld heeft foto’s geplaatst van atlete Foekje Dillema, het Gelders Archief een film van bokser Orhan Delibas en Kamp Westerbork een verhaal over de Joodse voetballer Ignaz Feldmann.

Voor Atria was dit thema aanleiding om delen van de collectie van Van Wensveen digitaal toegankelijk te maken. Het zijn allemaal privéfoto’s van internationale voetbalwedstrijden in de jaren vijftig, helemaal in de begintijd van deze sport. Het is prachtig materiaal om wat meer te begrijpen van de sfeer van zo’n 65 jaar geleden, de tijd dat er nog geen journalist was om dit vast te leggen.

Het overige materiaal van Van Wensveen is in de studiezaal te zien, pas na heropening natuurlijk na deze lockdown.

Waardeer dit artikel!

Dit artikel las je gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

 
Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Schreef mee aan het boek "Nooit meer Qatar" over de FIFA en mensenrechten. Al 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.