Voetbal

Aziz Doufikar was de eerste Marokkaanse voetballer in de Eredivisie

PEC Zwolle had als eerste Nederlandse profclub een Marokkaanse voetballer. Hij speelde ook bij Fortuna Sittard en FC Eindhoven.

Vanaf 1971 trok de Marokkaanse voetballer Tahar Issari de aandacht in Hoensbroek bij EHC, maar dat was een amateurclub. “ Een goede voetballer,” aldus zijn coach Gerard Otten, “die ooit nog eens in het nationale Marokkaanse voetbalteam schijnt te hebben gespeeld.”

Aziz Doufikar kwam in 1974 als tienjarige jongen in Nederland terecht, in Lelystad. Via SV Lelystad ‘67 kwam in de Ajax-jeugd, waar hij samenspeelde met spelers als Marco van Basten, John van ‘t Schip en Stanley Menzo – drie jaar lang. Samen met zijn broer Abdul speelde hij in Ajax 3 en stonden zo op 1 april 1983 samen op een elftalfoto, naast Viggo Waas.

Alhoewel hij één officieuze wedstrijd in het eerste elftal van Ajax speelde, ging hij in 1984 naar PEC Zwolle. Hij was daarmee de eerste Marokkaanse speler die doorbrak in de Nederlandse competitie. Hij speelde verder bij Fortuna Sittard en FC Eindhoven, net als in Portugal.

De Volkskrant citeerde in 2012 Ahmed Marcouch die Doufikar ‘een pionier’ noemde. “Hij kwam op een positie die voordien onbereikbaar werd geacht voor iemand met zijn achtergrond. Dat trok de Marokkaanse gemeenschap in één klap omhoog.”

Advertentie

Koop bij bol.com

Jurryt van de Vooren
http://Sportgeschiedenis.nl
Jurryt van de Vooren is sporthistoricus. Auteur van 'Amsterdam 1928' en de Bosatlas van het Nederlandse voetbal. Bezig met boekenserie over Amsterdam en sport. Nog steeds de enige Amsterdammer die is afgestudeerd op Feyenoord.