Be Quick uit Groningen is sinds 1920 de enige voetbalclub uit het noorden die de landstitel won
Op 6 juni 1920 werd Be Quick uit Groningen landskampioen, nog steeds als enige noordelijke club ooit. Dit ongeëvenaarde succes is mede te danken aan de aanwezigheid van het Engelse Kamp in Groningen, met 1.500 Britse soldaten die daar de hele Eerste Wereldoorlog waren geïnterneerd.
De oudste bewegende beelden van Be Quick, die we nog hebben, zijn uit 1921 in de thuiswedstrijd tegen Ajax. Be Quick is dan nog heersend landskampioen.
Het voetbalkampioenschap van Be Quick in 1920 heeft een direct verband met de Eerste Wereldoorlog. Aan het begin vochten Britse soldaten met de Belgen tegen de Duitsers bij de Slag om Antwerpen. De Duitsers wonnen die en daarom stapten de Britten over de Nederlandse grens om uit hun handen te blijven. Volgens het oorlogsrecht moesten zij zich wel meteen ontwapenen en worden geïnterneerd, omdat Nederland neutraal was. Ze kwamen vanaf 1914 in Groningen terecht.
De Britten vonden het vreselijk in dat kamp, vooral de uitzichtloosheid en het gevoel geen bijdrage te kunnen leveren aan de strijd. Ze zaten tenslotte ruim vier jaar lang opgesloten in Nederland.
Elke ontsnapping aan de dagelijkse sleur was daarom welkom. In en rond het kamp werd veel aan sport en cultuur gedaan. Er zaten goede voetballers, rugbyspelers en cricketers tussen. Zo ook Frederick Glassborow, de overgrootvader van Kate Middleton, hertogin van Cambridge en bedacht als toekomstige koningin van Groot-Brittannië. Als cricketer en tennisser liet hij zijn sporen na op de Nederlandse sportvelden.
De buren van Be Quick
Het speelterrein van Be Quick lag vlakbij het Engelse Kamp en zo waren er veel onderlinge sportieve contacten. Officieel was het verboden dat een Britse soldaat meespeelde met de Groningers, maar dat is wel een aantal keer gebeurd. Belangrijker was echter dat het hoge speelpeil van de buren van Be Quick een enorme invloed heeft gehad op het eerste elftal, dat dus exact een eeuw geleden kampioen van Nederland werd.
De Britten waren toen allang weer thuis, behalve Harry Waites. Na een korte aanstelling als coach in 1916 werd hij in maart 1920 opnieuw aangesteld, vlak vóór het kampioenschap. Vier jaar later leidde hij Feyenoord ook naar de eerste landstitel!
Van de kampioenswedstrijd van honderd jaar geleden is film gemaakt, blijkt uit advertenties uit de toenmalige dagbladen. Het is alleen verdwenen, maar er bestaat dus nog een theoretische mogelijkheid dat deze opname ergens op een zolder of in een donkere hoek van een archief ligt.
Feest in de stad
Pas een kleine week na de kampioenswedstrijd was de huldiging, ‘op grootsche wijze’, aldus Algemeen Handelsblad. ‘Meer dan 60 vereenigingen en corporaties uit stad, provincie en zelfs daarbuiten hebben door het zenden van een bloemstuk of krans hun ingenomenheid betuigd met deze schitterende prestatie.’ Het complete college van B. en W. was hierbij aanwezig.
Later die avond was in de Harmonie het echte feest om de landstitel te vieren, de eerste en enige keer bij een Noordelijke voetbalclub.