Belofte maakt schuld: Ajax en Feyenoord moeten nog een keer spelen in Middelburg
In 1951 speelden Feyenoord en Ajax in Middelburg de enige Klassieker buiten Amsterdam of Rotterdam. De clubs beloofden daarna een tweede wedstrijd, maar meer dan zeventig jaar later wachten we nog steeds.
Het geschenk van Ajax aan de Speeltuinvereniging van Middelburg, teruggevonden door Rudy Boogert. Foto via PZC
Er zijn sinds 1921 meer dan 200 Klassiekers gespeeld. Die waren allemaal in Amsterdam of Rotterdam, op één wedstrijd na.
Op 5 mei 1951 waren Ajax en Feyenoord uitgenodigd voor een vriendschappelijk duel in Middelburg. Het geld dat hiermee werd verdiend, was voor de plaatselijke speeltuinen en de Stichting 1940-’45. Ook zou op die manier, zo meende Het Vrije Volk tenminste, de Zeeuwse bevolking kennis kunnen maken met het Westelijke eersteklasvoetbal.
Burgemeester Bolkestein van Middelburg was al erevoorzitter van het comité Speeltuindag Middelburg. Uit pure vreugde over deze bijzondere wedstrijd bood hij een zilveren medaille aan voor de winnaar. Vanwege de verwachte toeloop werden in de wijde regio voorverkoopadressen geopend, zoals in Vlissingen, Goes, Terneuzen en Breskens. De kaartjes waren 75 cent per stuk. De Stroomtram Walcheren reserveerde voor de zekerheid al wat extra bussen.
Er werd gespeeld op het Gemeentelijk Sportterrein aan de Nadorst, waar voor deze ene wedstrijd een extra tribune was geplaatst, waarop zo’n 3500 toeschouwers plaatsnamen, wat minder dan aanvankelijk gehoopt. Ze werden niet teleurgesteld nadat de burgemeester de aftrap had verricht, zo meende de verslaggever van de Provinciale Zeeuwse Courant. Er waren technische hoogstandjes ‘zoals wij op onze Zeeuwse velden zelden te zien krijgen’. Feyenoord toonde het beste spel en stond na de eerste helft dan ook met 2-0 voor.
‘In de rust scheen Ajax een injectie gehad te hebben.’ De Amsterdammers scoorden ook twee keer, waarmee deze bijzondere Klassieker eindigde in een gelijkspel. De burgemeester kletste zich daarna in een korte speech uit het probleem dat er maar één medaille was gemaakt. ‘Hij beloofde zo spoedig mogelijk voor een tweede medaille te zullen zorgen.’
In dezelfde bus naar Middelburg
Eerlijk is eerlijk, Ajax en Feyenoord (toen nog als Feijenoord geschreven) waren nog niet de grootmachten die het nu zijn. De verhoudingen stonden niet zo scherp als tegenwoordig. De teams kwamen bijvoorbeeld gezellig in dezelfde bus naar Middelburg. Het is niet helemaal duidelijk of de uit Krabbendijke afkomstige Ajax-broers Kees en Ko Bouwens in die bus zaten. Linksback Hans Boskamp (later international en nóg later acteur) deed wel mee. Hij zat namelijk mis bij de 1-0 van Feyenoord.
Het is jammer dat er geen bewegende beelden van de wedstrijd zijn, want de late 2-2 van Ajacied Bos moet het bewaren waard zijn geweest. In de slotfase kwam een schot van zijn aanvalskompaan Theo Brokmann via de onderkant van de lat terug in het veld en stuitte precies op de rug van Bos die om onbeschreven redenen op de grond lag. Zo caramboleerde de bal achter Feyenoord-doelman Eef Zondervan. Zo’n doelpunt zou bij ESPN in elk Klassieker-overzicht terugkeren.
De spelers en begeleiders verplaatsten zich na afloop naar een nabijgelegen koffiehuis voor een goede maaltijd. Ajax bood daar een wandversiering aan voor de speeltuin met de wapens van Middelburg en Amsterdam, samen met die van de clubs. Feyenoord had als geschenk een zijden vaan meegenomen.
Beide clubs verklaarden daarna om nog eens een wedstrijd in Middelburg te komen spelen, maar die belofte is meer dan zeventig jaar later nog steeds niet ingelost. Burgemeester Bergmann van Middelburg moet dit sportieve stadsrecht daarom maar eens opeisen, in naam van zijn voorganger Bolkestein. Zorg alleen wel voor twee medailles voor als het wéér eindigt in een gelijk spel.