NieuwVoetbal

Bij de ergste bomaanslag van de Tweede Wereldoorlog werden vier voetballers uit Limburg gedood

Het is de Maand van de Geschiedenis met dit jaar als thema Wat een ramp! In 1944 was in Antwerpen de bloedigste bomaanval van de Tweede Wereldoorlog. Vier voetballers uit Limburg werden gedood.  

Reinier Schampers, Gerardus Lemmen, Petrus Saelmans en Gerardus Rooskens

Op 16 oktober 1944 was de Rex-bioscoop in Antwerpen gevuld met honderden mensen toen die werd getroffen door een Duitse V2-raket. Deze bominslag is nog steeds de bloedigste ooit in Europa met maar liefst 567 doden, onder wie 296 geallieerde soldaten.

Vanwege censuur stond hierover niets in de kranten, om de Duitsers geen informatie te geven over de gruwelijke doeltreffendheid van hun blinde terreur. Toch bereikte deze informatie Adolf Hitler, die het vierde als een groot succes.

Venlo

Bijna tachtig jaar later is deze bloedige dag vergeten. Dat er onder deze slachtoffers ook vier jonge Limburgse voetballers zaten, is al helemaal onbekend, allemaal uit de gemeente Venlo.

Tijdens het onderzoek naar het oorlogsmonument van de KNVB blijkt echter dat voetbalclub Tiglia in Tegelen zo op één dag drie leden verloor: Gerardus Lemmen (18 jaar), Gerardus Rooskens (18) en Reinier Schampers (20). Petrus Saelmans (19) was lid van Steyl in de gelijknamige plaats. Ze worden allemaal genoemd op de website Voetbalmonument.

In de laatste maanden van de Tweede Wereldoorlog werden in totaal zo’n dertig tot veertig voetballers uit de gemeente Venlo gedood.

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.