Brazilië speelde op het WK voetbal van 1950 nog in een wit tenue
Het gele shirt van het Braziliaanse voetbalelftal is wereldberoemd. Op het WK voetbal van 1950 speelde dit team nog in een wit shirt, maar dat hield abrupt op na een traumatische nederlaag.
Het Braziliaanse team van 1950. Foto Public Domain via Wikicommons
In 1950 was Brazilië gastheer van het WK voetbal en het thuisland ging er gemakshalve van uit dat het voor de eerste keer in de geschiedenis de wereldtitel zou winnen. Het nationale team speelde toen nog in een wit shirt.
Een gelijkspel in de laatste wedstrijd op 16 juli tegen Uruguay was voldoende. Er was toen namelijk een finalepoule, waarin Brazilië aan de leiding ging voordat de slotwedstrijd op het programma stond. Strikt gezien was deze wedstrijd geen finale, want die hadden ze niet op dat toernooi. Hoe dan ook, die dag liep uit op een nationaal trauma.
Honderdduizenden overwinningvlaggetjes waren al klaar en een krant kopte voor de wedstrijd dat Brazilië de beste was. De eerste felicitaties van parlementariërs en senatoren waren uitgesproken de dag vóórdat Uruguay tegenstander was. De 199.854 toeschouwers in het Maracana Stadion – nog steeds een onaantastbaar record bezoekers – waren dronken van gepland geluk.
Alleen Uruguay deed niet mee aan de feestvreugde en won met 1-2. Volkomen onverwacht was het daarmee ook wereldkampioen.
August Willemsen schreef hierover in De Goddelijke Kanarie: ‘Hoe het zij, de wond was diep, de schok was groot, het trauma eeuwig.’ De klap was zo enorm dat Brazilië met afschuw afstand deed van het witte shirt. Vier jaar later op het WK in Zwitserland had het daarom een ander tenue. ‘Het traditionele witte shirt met blauwe bies had plaatsgemaakt voor een geel shirt, blauwe broek, groene biezen. In dat jaar sprak de journalist Geraldo José de Almeida, naar aanleiding van het shirt, voor het eerst van kanaries.’ Het shirt was ontworpen door Aldyr Schlee.
Het zou nog niet helpen dat jaar. Brazilië liep zich in de kwartfinale stuk op Hongarije, dat de finale van West-Duitsland zou verliezen. Maar in 1958 mochten de spelers in het geel, de goddelijke kanaries, zich dan eindelijk de beste noemen. Het witte shirt keerde nooit meer terug.