NieuwOpmerkelijkVoetbal

Burgemeester Cees Waal van Deventer was in 1984 de eerste met een verbod op een profvoetbalwedstrijd

De ordeproblemen bij het voetbal houden ook de plaatselijke burgemeesters bezig. In het uiterste geval kunnen ze een wedstrijd verbieden, wat in 1984 voor de eerste keer gebeurde.

Het wapen van burgemeester Cees Waal

Door Erwin van de Pol

In de B&W-kamer van het stadhuis van Deventer zijn de meeste ramen voorzien van een familiewapen van ooit een burgemeester. Op één daarvan zie je een kleine voetbal. Het is een verwijzing naar de eerste verboden wedstrijd in de eredivisie en in het betaalde voetbal.

Een bal als wapen

Burgemeester Cees Waal (1943 – 2011, PvdA) had bij zijn afscheid in 1993 zoals meer Deventer burgemeesters van na de oorlog geen familiewapen om een raam mee te bekleden. Dus werd er één ontworpen.

De bal verwijst naar de wedstrijd Go Ahead Eagles – Feyenoord. Die stond oorspronkelijk voor zaterdagavond 13 oktober 1984 op de agenda. Uit vrees voor ongeregeldheden in het donker verbood Waal de wedstrijd. De KNVB schoof de wedstrijd vervolgens door naar woensdagavond 31 oktober, maar Waal wilde Feyenoord en vooral de supporters van de club nog steeds alleen ontvangen als de wedstrijd op een middag plaats zou vinden. Hij bleef bij zijn inschatting dat in het donker de openbare orde veel moeilijker te handhaven zou zijn.

Er ontstond een juridisch steekspel tussen de burgemeester van Deventer, van huis uit jurist, Go Ahead Eagles, dat wél op een middag wilde spelen als het maar op een zondag was vanwege de recettes, en de KNVB, waarvoor het verloop van de competitie heilig was.

Raad

De bond ging niet in op de uitnodiging van  burgemeester Waal om op 29 oktober te praten over de planning van de wedstrijd met aandacht voor de openbare orde, de competitie en de belangen van Go Ahead Eagles. Burgemeester Waal was verontwaardigd over deze houding van de KNVB. Hij was inmiddels gesteund door een uitspraak van de Raad van State over zijn beslissing.

Door het conflict over de speeldatum was de wedstrijd inmiddels zeer beladen. Het was eveneens een principiële kwestie geworden of een burgemeester al dan niet een voetbalwedstrijd kan verbieden als hij ongeregeldheden vreest. Dat bleek dus te kunnen. Pro memorie, pas in 2015 was er een wijziging van de Gemeentewet en het Wetboek van Strafrecht ‘ter aanscherping van de maatregelen ter bestrijding van voetbalvandalisme en ernstige overlast’ die de burgemeesters juridisch meer armslag gaf op dit punt.

De gewraakte wedstrijd werd uiteindelijk pas gespeeld op 7 mei 1985, net voor het einde van het seizoen. Er werd begonnen om 19 uur, toen het nog licht was. Go Ahead Eagles won sensationeel met 2-0, waardoor Feyenoord grotendeels zijn kans verspeelde op de landstitel.

Na afloop braken buiten het stadion rellen uit met Feyenoord-supporters, waarmee de vrees van de burgemeester gegrond bleek.

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -