Voetbal

Constant Cremer, de eerste zwarte voetballer in Nederland

Steve Mokone is op 82-jarige leeftijd overleden, de eerste donkere speler in het Nederlandse profvoetbal, dat in 1954 werd ingevoerd. Al in de amateurtijd waren er zwarte, buitenlandse spelers in het Nederlandse voetbal. Het oudste voorbeeld is uit 1902.

In 2002 schreef ik als toenmalig columnist van het NRC Handelsblad een verhaal over Zwarte Lowie, ofwel Louis Davidson. In 1921 keepte deze Zuid-Afrikaan bij het West-Zaanse WRC. In Hard Gras 74 schreef Jan Luitzen een lang verhaal over deze man.

Thijs Kemmeren kwam tijdens zijn sporthistorisch onderzoek naar sport in Tilburg de naam van Constant “Jimmy” Cremer tegen. In 2011 vertelde hij op de Dag van het Sportonderzoek over deze voetballer, die in 1886 in het dorp Ango Ango aan de Congorivier werd geboren en in 1902 bij Willem II in Tilburg terecht kwam. Vader Jan was een Nederlander, over de moeder is niets meer gevonden.

Cremer was blijkbaar zo goed dat de Nieuwe Tilburgsche Courant in het voorjaar van 1903 over hem schreef. Een seizoen later werd hij kampioen van Brabant met het eerste van Willem II. In 1907 verliet hij de voetbalclub.

Kemmeren schreef een uitgebreid verhaal over Cremer, dat je hier kan vinden. Open het bestand via de button en de PDF verschijnt.

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.