Crisisoverleg bij Ajax na afscheidswedstrijd Cruijff
Op 7 november 1978 verloor Ajax met 0-8 van Bayern München in de afscheidswedstrijd van Johan Cruijff. Op 8 november was er crisisoverleg bij de Amsterdammers. Dit drama gaat de club geld kosten, zei de penningmeester, want de hele wereld had het gezien. Oh ja: voor Johan was het ook niet leuk.
Ook Polygoon was teleurgesteld
Het had een prachtig feest moeten worden in het Olympisch Stadion, waar Johan Cruijff afscheid zou nemen in een speciale wedstrijd tegen Bayern München. Het werd een drama, want Ajax verloor met maar liefst 0-8!
De avond na die nederlaag kwamen spelers, bestuur en trainers van Ajax bijeen in een spoedvergadering om deze ellendige toestand te bespreken. Clubvoorzitter Harmsen was bijzonder teleurgesteld: “Natuurlijk was het voor ons allemaal een opdoffer, dat een wedstrijd, die een show had moeten worden, zo is geëindigd.”
Door de afgang was de marktwaarde van Ajax gedaald. De clubpenningmeester zei daarover: “Het was een verschrikking. Verliezen is niet erg, maar verlies op deze manier is vreselijk.
De wedstrijd is op de televisie uitgezonden in tien landen; dat maakt het helemaal erg. Honderd miljoen mensen hebben dit Ajax dus gezien… Zoiets heeft natuurlijk invloed op de prijs die wij voor vriendschappelijke wedstrijd kunnen vragen. Wij zijn in onderhandeling met clubs voor duels in januari. De kans bestaat dat we daarvoor nu minder kunnen vragen.”
Wat verder ter sprake kwam in dit overleg was dat het allemaal de schuld was geweest van de Duitsers. Ajax-trainer Cor Brom: “Het is duidelijk dat dat is gekomen omdat onze instelling anders was dan die van de Duitsers. We wilden er een happening van maken, een glorieus afscheid van Cruijff. Daar heeft Bayern helaas niet aan meegewerkt.”
Dat dit net iets anders lag, blijkt uit de reconstructie van Hans Janssen. Daaruit bleek dat er niemand van Ajax op Schiphol was geweest om de Duitsers te verwelkomen. Daar begon al meteen de eerste irritatie, die nog groter werd toen het hotel van slechte kwaliteit bleek. Met andere woorden: Ajax toonde zich in 1978 een slecht gastheer.
Daar bleef het niet bij, zei Paul Breitner van Bayern: “Tijdens de warming up werd vanaf de tribune al ‘Nazi-Schweine’ geroepen. En de spelers van Ajax negeerden ons volkomen, alsof we een noodzakelijk kwaad waren. Op weg naar de aftrap werden we andermaal door het publiek beschimpt.
Toch hebben we met vier man afgesproken dat we Cruijff zouden laten gaan. Maier, Müller, Oblak en ik hebben zich daar ook aan gehouden. Ik geef toe dat we een snelle jongen als Rummenigge niet helemaal in toon hebben kunnen houden. Maar dat lag ook aan Ajax. Moeten we dan niet scoren, als we zo gemakkelijk vrij voor het doel konden komen? Ik vraag mij in oprechtheid af wie eigenlijk de avond voor Cruijff heeft verpest.”
Ruim voor het einde waren zo al duizenden toeschouwers vertrokken. De wedstrijd, die live werd uitgezonden in tien landen, leverde nog wel 400.000 gulden op, die waren bedoeld voor ‘goede doelen’. Geld dat Ajax door zijn gedaalde marktwaarde misschien inmiddels zelf wel kon gebruiken…
Waardeer dit artikel!
Dit artikel las je gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je je waardering laten blijken door een kleine bijdrage te doen