Voetbal

Cruyff Court op voormalig trapveld van Johan Cruijff

Stadsdeel Amsterdam Oost en de Johan Cruyff Foundation werken gezamenlijk aan een Johan Cruyff Court aan het Onderlangs in Betondorp.

Johan vindt het hartstikke leuk en bijzonder.

Het ouderlijk huis van Johan Cruijff staat aan de Akkerstraat in Betondorp. Iets verderop lag het trapveldje aan het Onderlangs, waar de nog jonge Cruijff samen met zijn vrienden veel wedstrijden speelde tegen de oudere jongens van een nabijgelegen opvangcentrum. Op precies dezelfde plek komt volgend voorjaar een Johan Cruyff Court.


Grotere kaart weergeven
Volgens Google Maps is het 120 meter van het ouderlijk huis van Cruijff naar het toekomstige Cruyff Court
Stadsdeel Amsterdam Oost en de Johan Cruyff Foundation werken samen om dit project te realiseren. In samenspraak met de bewoners, met wie op 5 juli j.l. een eerste bijeenkomst werd belegd, wordt de komende maanden groot onderhoud gepleegd op het al bestaande sport- en speelveld – al in 1931 geopend – aan het Onderlangs. Dankzij een bijdrage van de Johan Cruyff Foundation kan er iets extra’s worden gedaan, zodat het mogelijk is er een Cruyff Court aan te leggen.

Ontmoetingsplek

Deze maand had het stadsdeel het definitieve ontwerp gereed. Het bestaande voetbalveldje wordt vervangen door een court, het naastliggende basketbal krijgt een facelift. Volgens deze plannen wordt een oud beheerdersgebouw opgeknapt om te worden ingericht als een ontmoetingsplek.

Ilja van Holsteijn is als manager van de Cruyff Foundation betrokken bij de realisatie. Samenwerking met de bevolking is belangrijk, merkt hij op. “Een deel van het beheer en de organisatie van activiteiten op het Onderlangs moet in handen komen van jongeren uit de buurt.”

Zo moet de Cruyff Court een sociale rol spelen voor de omwonenden, en niet zorgen voor overlast en discussies. Eerder deze week schreef Het Parool nog dat het Cruyff Court op IJburg gaat verdwijnen, omdat de bewoners er geen behoefte aan hebben. Op zo’n symbolische plek als het oude trapveldje van Cruijff mag dat natuurlijk niet gebeuren.

De veertiende van de zoveelste

Cruijff zelf kijkt inmiddels met belangstelling toe hoe de aanleg van het court in Betondorp verloopt. Dat bevestigt Carole Thate, die als directeur van de Cruyff Foundation hierover contact met hem houdt: “Johan vindt het hartstikke leuk en bijzonder.” Er wordt daarom geprobeerd om Cruijff aanwezig te laten zijn bij de opening ergens in de eerste helft van 2014. Thate: “We hopen dat het lukt.”

Die opening zal dan ongetwijfeld plaatsvinden op de veertiende dag van een bepaalde maand, want volgens de symboliek van Cruijff kan dat bijna niet anders – al helemaal niet als het om zijn geboortegrond in Betondorp gaat.

En anders 25 april misschien, om zijn verjaardag zo wat op te leuken.

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.