Voetbal

Dankzij Kees Brusse werd Ajacied Peet Petersen een filmster

Kees Brusse is overleden. In 1964 maakte hij de film Mensen van Morgen over opgroeiende jongeren. Ajax-voetballer Peet Petersen speelde hierin ook een rol.

Ik heb vier keer het voorrecht gehad om in het Nederlands elftal te spelen.

“Over het algemeen betekent de kunst heel weinig voor mij,” vertelde Peet Petersen openhartig in Mensen van Morgen, een prachtige film uit 1964 van Kees Brusse. Petersen was één van de jongeren, die hierin uitgebreid aan het woord kwam. ‘Een praatfilm’, omschreef het Nieuwsblad van het Noorden het in een recensie.

De recensent was diep onder de indruk: ‘De jonge Nederlandse filmregisseur Kees Brusse heeft het bijna onmogelijke gepresteerd: een praatfilm te maken, een louter praatfilm van 100 minuten, die van het eerste tot nagenoeg het laatste beeld ongemeen boeiend is.’

Kijk hier zelf maar:

Petersen was toen al een bekende verschijning in ons land, omdat hij speelde in het eerste van Ajax. “Ik heb zelfs vier keer het voorrecht gehad om in het Nederlands elftal te spelen,” zoals hij zelf tegen Brusse zei.

Petersen vertelde verder dat hij gymnastiekleraar van beroep was en hoe moeilijk het was om zijn plek te vinden in de klas. Toen de film werd opgenomen, was hij tenslotte nog maar 23 jaar oud. Toch valt op hoe zelfverzekerd hij was voor de camera, wat waarschijnlijk werd veroorzaakt door de combinatie van Amsterdamse bluf en de dagelijkse praktijk in het profvoetbal.

In 1963 scoorde hij nog het winnende doelpunt tijdens Nederland – Brazilië; een sensationele overwinning op de heersende wereldkampioen. Petersen werd slechts 39 jaar oud. In 1980 overleed hij door een ziekte.

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.