NieuwVoetbal

De 1 aprilgrap van Willem van Hanegem: ik word circusartiest

Ook in de voetbalwereld zijn veel grappen gemaakt op 1 april. Willem van Hanegem zorgde zo in 1973 voor heel veel onrust in Rotterdam.

Studio Sport had op 1 april 1973 een primeur: Willem van Hanegem stopt per onmiddellijk met voetbal omdat zijn vrouw Truus er niet meer tegen kon. In plaats daarvan ging hij in dienst bij Circus Boltini. De voetballer werkte zelf mee aan deze grap en deed alsof hij al oefende voor zijn eerste optredens. De circusbaas bevestigde desgevraagd deze bijzondere transfer.

Bij Feyenoord ontstond meteen grote onrust. Supporters schreven bezorgde leuzen op spandoeken en rukten daarmee op naar de Coolsingel. De oproep voor die demonstratie was trouwens ook weer een grap, zodat goedgelovige Feyenoorders op één dag twee keer beet werden genomen.

Clubmanager Guus Brox van Feyenoord kon niet lachen en zei dat hij een beetje misselijk was geworden van het geintje van zijn sterspeler. Dat snapte Van Hanegem weer niet, omdat Brox hem persoonlijk toestemming had gegeven om hieraan mee te werken. “Hoe kan hij dan van een misselijke grap spreken?”

Niets aan de hand dus, volgens Van Hanegem. “Ik vond het zelf een bijzonder geslaagde mop. Mijn vrouw trouwens ook.”

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.