NieuwVoetbal

De 1 aprilgrap van Willem van Hanegem: ik word circusartiest

Ook in de voetbalwereld zijn veel grappen gemaakt op 1 april. Willem van Hanegem zorgde zo in 1973 voor heel veel onrust in Rotterdam.

Studio Sport had op 1 april 1973 een primeur: Willem van Hanegem stopt per onmiddellijk met voetbal omdat zijn vrouw Truus er niet meer tegen kon. In plaats daarvan ging hij in dienst bij Circus Boltini. De voetballer werkte zelf mee aan deze grap en deed alsof hij al oefende voor zijn eerste optredens. De circusbaas bevestigde desgevraagd deze bijzondere transfer.

Bij Feyenoord ontstond meteen grote onrust. Supporters schreven bezorgde leuzen op spandoeken en rukten daarmee op naar de Coolsingel. De oproep voor die demonstratie was trouwens ook weer een grap, zodat goedgelovige Feyenoorders op één dag twee keer beet werden genomen.

Clubmanager Guus Brox van Feyenoord kon niet lachen en zei dat hij een beetje misselijk was geworden van het geintje van zijn sterspeler. Dat snapte Van Hanegem weer niet, omdat Brox hem persoonlijk toestemming had gegeven om hieraan mee te werken. “Hoe kan hij dan van een misselijke grap spreken?”

Niets aan de hand dus, volgens Van Hanegem. “Ik vond het zelf een bijzonder geslaagde mop. Mijn vrouw trouwens ook.”

Waardeer dit artikel!

Dit artikel las je gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je je waardering laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

 
Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
http://Sportgeschiedenis.nl
Meest recente boek: 'Door Wilskracht Zegevieren' over sport in de Tweede Wereldoorlog. Schreef ook boeken over - onder meer - Amsterdam 1928 en de Elfstedentocht, net als de Bosatlas van het Nederlandse voetbal. Al 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.