NieuwVoetbal

De Ajacied die in zijn rug werd geschoten

Op 7 mei 1945 was Wim Anderiesen jr. één van de slachtoffers van de schietpartij op de Dam. Hij overleefde een schot in zijn rug. Zes jaar later debuteerde hij in het eerste van Ajax.

Wim Anderiesen jr. was in de oorlogsjaren jeugdspeler bij Ajax. Zijn vader Wim sr. was toen al een clublegende met 46 interlands op zijn naam, het vooroorlogse record bij Ajax. Hij overleed in 1944 door een longontsteking, slechts 40 jaar oud.

Schietpartij

Tijdens de Bevrijdingsfeesten in Amsterdam van 7 mei 1945 stond hij als dertienjarige jongen op de Dam. Opeens werd het vuur geopend op de massa, waarbij minimaal dertig doden en tientallen tot honderden gewonden vielen.

Ook Wim jr. hoorde bij de slachtoffers, vertelde hij in 2015 in een gesprek met Ludmilla van Santen van de stichting Memorial 7 mei 1945, een organisatie die onderzoek doet naar de gebeurtenissen die dag. Hij werd geraakt bij het Paleis, vlakbij de Groote Club. ‘Ik kreeg een soort stoot in mijn rug en voelde toen bloed langs mijn rug lopen. Ik probeerde te schuilen achter een lantaarnpaal. De Dam begon aardig leeg te lopen maar het schieten bleef aanhouden dus durfde ik niet achter de lantaarnpaal vandaan te komen.’

Hij werd daar weggehaald door een man met een bakfiets, met gevaar voor eigen leven. Na de eerste noodhulp werd hij met dezelfde bakfiets naar het Binnengasthuis vervoerd. ‘Toen dook er een jeep met Duitsers op en de man reed met mij een steeg in en ging voor me staan. De Duitsers losten een paar schoten en verdwenen weer.’

In het ziekenhuis werd een schotwond in zijn rug geconstateerd. ‘De arts vertelde dat wanneer het schot een paar centimeter lager of hoger zou zijn geweest ik volkomen verlamd zou zijn geraakt.’ Voor het herstel lag Anderiesen een half jaar op zijn buik, waarna hij zijn sportieve loopbaan dus weer oppakte met zijn debuut op 11 maart 1951.

Oorlogsmonument

In december 1949 dook Anderiesen ook opeens op, maar niet bij een voetbalwedstrijd. De KNVB vierde toen zijn zestigjarige bestaan, waarbij een oorlogsmonument werd onthuld met 2212 namen van omgekomen voetballers. Tijdens die plechtigheid stonden twee jonge voetballers naast dit monument met Anderiesen aan de linkerzijde.

Op deze film zie je hem staan na een seconde of twintig.

Anderiesen speelde tot 1961 voor Ajax. Hij is in 2017 overleden.

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.