NieuwVoetbal

De Ajax Collectie: Ajax-architect Daan Roodenburgh ontwierp ook Sportpark “Goed Genoeg” van AFC

Op de expositie Eén club, Eén stad, Ajax Amsterdam is aandacht voor architect en clubcommissaris Daan Roodenburgh. Hij ontwierp niet alleen De Meer, maar ook het oude onderkomen van AFC.

Fragment van het AFC-ontwerp van Daan Roodenburgh, via zijn privéarchief bij Het Nieuwe Instituut

Daan Roodenburgh is de architect van stadion De Meer, tussen 1934 en 1996 de thuisplek van Ajax. Hij was tevens bestuurder van Ajax. Verder speelde hij lange tijd in het veteranenelftal, dat door de club liefkozend werd omschreven als De Ruïne. In Amsterdam-Noord is een straat naar hem vernoemd.

Daan, dit is jouw ontwerp, jouw werk

AFC, ACC en ABC

Roodenburgh heeft ook een verleden bij een andere Amsterdamse voetbalclub. Sinds 1920 speelde AFC op de Zuidelijke Wandelweg, tot aan de verhuizing naar het Sportpark ‘Goed Genoeg’ niet zo heel ver daarvandaan. De voorbereiding was op 11 april 1959 begonnen met de oprichting van de Stichting Goed Genoeg. Deze naam verwees naar de hoeve in Watergraafsmeer, waar AFC speelde nog vóór de ingebruikname van het onderkomen op de Zuidelijke Wandelweg.

Roodenburgh was als architect betrokken bij dit project voor het nieuwe AFC-onderkomen. Als iemand wist hoe een moderne sportlocatie eruit moest zien, was hij het wel. Onder zijn leiding werden er niet alleen voetbalvelden aangelegd, maar ook faciliteiten voor cricket en honkbal – in samenwerking met de clubs A.C.C. en A.B.C. De eerste paal werd op 28 december 1961 geslagen. Nog geen tien maanden later was al de officiële opening.

Sportpark Goed Genoeg van AFC in 1982, via het Stadsarchief Amsterdam

Motel

‘Laten we om te beginnen beschrijven hoe het Sportpark „Goed Genoeg” er ongeveer uitziet,’ schreef Het Rotterdamsch Parool in zijn verslag. ‘Er zijn vijf velden waarop zomers de cricketers van ACC en de honkballers van ABC en ’s winters de voetballers van AFC zullen spelen. Deze terreinen liggen op een 9 ha groot complex.’

Het clubhuis van AFC was al van verre te zien en viel zeer op. ‘Het lijkt meer op een motel dan op een verenigingsgebouw: op de onderverdieping van dit uiterst moderne bouwwerk kan men niet minder dan vijftien kleedkamers vinden en bovendien nog een aantal scheidsrechterskamers.’ Een verdieping hoger zat de bestuurskamer met daarnaast het gezamenlijke onderkomen. Er was zelfs een zaal voor indoortraining – heel bijzonder voor die tijd.

‘Dat in het kort over een sportaccommodatie, die in Nederland zelden door een voetbalvereniging werd bereikt,’ zo luidde de conclusie van de verslaggever. ‘AFC beschikt nu over velden met de modernste drainage, over een volmaakt honkbalveld en over een groot clubhuis.’

Luchtfoto uit 1987, via het Stadsarchief Amsterdam

Tijdens de opening werd Roodenburgh nog even kort toegesproken voor zijn aandeel: “Daan, dit is jouw ontwerp, jouw werk.” Als dank werd hij een jaar later benoemd tot Lid van Verdienste van AFC, slechts twee jaar nadat hij zich bij deze club had aangesloten. Daarmee was Roodenburgh tegelijkertijd Erelid van Ajax als Lid van Verdienste van AFC – nog nooit eerder vertoond.

In 2020 kreeg AFC een nieuw clubgebouw, waarmee voor de tweede keer een sportlocatie van Roodenburgh uit het Amsterdamse stadsbeeld verdween – ongeveer een kwart eeuw na de sloop van De Meer.

 

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.