De Ajax Collectie: architecten van Feyenoord-stadion benaderden de architect van Ajax-stadion voor advies
Op de expositie Eén club, Eén stad, Ajax Amsterdam is aandacht voor stadion De Meer. Dit werk van Daan Roodenburgh maakte diepe indruk op de voetbalwereld.
Opening van Ajax-stadion De Meer in 1934, via het Stadsarchief Amsterdam
Daan Roodenburgh is de architect van stadion De Meer, tussen 1934 en 1996 de thuisplek van Ajax. Hij was tevens bestuurder van Ajax. Verder speelde hij lange tijd in het veteranenelftal, dat door de club liefkozend werd omschreven als De Ruïne. In Amsterdam-Noord is een straat naar hem vernoemd.
U zoudt ons een bijzonder genoegen doen, wanneer wij de tekeningen tegemoet mochten zien
Zoo vriendelijk
Het ontwerp van Roodenburgh van De Meer maakte veel indruk in de voetbalwereld van de jaren dertig. Vanuit het hele land ontving hij verzoeken van voetbalbestuurders of zij meer informatie konden krijgen over zijn werk, zo blijkt uit zijn persoonlijke archief, dat wordt beheerd door het Nieuwe Instituut in Rotterdam.
In die collectie zit een opmerkelijke brief van de Rotterdamse architecten Brinkman & Van der Vlugt. Zij waren samen met enkele Feyenoord-bestuurders op werkbezoek geweest in De Meer om inspiratie op te doen voor een nieuw stadion in Rotterdam-Zuid. Over de hele wereld hadden ze daarvoor rondgekeken en dus ook in Amsterdam.
Het beviel blijkbaar, want op 30 maart 1935 kreeg Roodenbergh vanuit Rotterdam een brief. ‘U was zoo vriendelijk ons een toezegging te doen, dat, wanneer wij dat wenschten, U gaarne eenige afdrukken van de plannen ons ter inzage zoudt willen zenden.’
Bijzonder genoegen
Dat moment was aangebroken, omdat zij inmiddels waren begonnen met het ontwerp van het nieuwe Feyenoord-stadion, dat we inmiddels kennen als De Kuip. ‘Zonder onbescheiden te willen zijn zouden wij er nog bij willen voegen, dat U ons een bijzonder genoegen zoudt doen, wanneer wij deze tekeningen in de eerste dagen van April tegemoet mochten zien.’
Op welke manier dat materiaal is gebruikt, is verder onbekend. We weten nu wel dat er contacten hebben bestaan tussen de Amsterdamse architect Roodenburgh en zijn Rotterdamse collega’s bij Brinkman & Van der Vlugt tijdens de ontwerpfase van De Kuip. Dit stadion werd uiteindelijk in 1937 geopend.