NieuwVoetbal

De bekerfinale bestaat precies 125 jaar, maar daar is dit weekend geen aandacht voor

De finale van de KNVB-beker tussen NEC en Feyenoord is een jubileumeditie. De eerste finale werd 125 jaar geleden gespeeld, maar dit jubileum wordt niet gevierd.

RAP in 1899, foto uit Nederlandsche Sport van 6 mei 1899

Op 7 mei 1899 speelden RAP uit Amsterdam en HVV uit Den Haag de eerste finale voor de Holdertbeker, zoals die toen nog heette. Op 9 mei aanstaande, Hemelvaartsdag, is er een replay in Amstelveen met de Koninklijke HVV en SV RAP. Zo wordt er toch nog iets gedaan aan het 125-jarige jubileum van de KNVB Beker, want bij de finale van dit weekend is dat verder geen onderwerp.

Hak Holdert

In 1893 was er eerst een een mislukte start van de bekercompetitie, waarvoor Hak Holdert een trofee beschikbaar had gesteld. Dat deed hij opnieuw voor die eerste finale, die door het bestuur van de Voetbalbond dankbaar werd aanvaard. Dit eerste volledige bekerseizoen werd zo op 7 mei 1899 afgerond met die finale tussen HVV en RAP, nota bene de club van Holdert.

Dat waren meteen de twee beste teams van die tijd met de heersend landskampioen uit Amsterdam tegen de grote club uit Den Haag. De wedstrijd zou eigenlijk bij Hercules in Utrecht worden gespeeld, maar werd op het laatste moment verplaatst naar Heemstede, ‘een omstandigheid die natuurlijk hoogst nadeelig gewerkt heeft,’ zo schreef De Athleet. Dat verslag was trouwens geschreven door Kick Schröder, aanvoerder van RAP in deze finale.

Het weer zat niet mee: ‘Een vrij hinderlijke wind blies diagonaal over het veld.’ RAP opende na vijf minuten de score. ‘De Amsterdamschgezinde longen — ze waren verreweg in de minderheid — konden een vreugdekreet uitstooten.’ Scheidsrechter Dijxhoorn had echter buitenspel geconstateerd en keurde de treffer af. Tot aan de rust bleef het 0 – 0.

Verlenging

Ook in de tweede helft werd niet gescoord. ‘Daar er overeengekomen is te spelen tot er een beslissing is, komt het reglementaire half uur, met om de 7,5 minuut verwisseling van doel.’ Er was dus geen verlening van twee helften, maar van vier kwarten! Vlak voor het einde van deze toegevoegde dertig minuten trof Jan Hisgen het Haagse doel, waarmee de eerste bekerfinale werd gewonnen door RAP.

Hisgen was daarmee de maker van het eerste doelpunt ooit in een Nederlandse bekerfinale. Een jaar eerder had hij ook al alle Amsterdamse doelpunten gescoord in de kampioenswedstrijd tegen Vitesse. Zijn naam is vereeuwigd in Amsterdam, want hij kreeg met het J.H. Hisgenpad een eigen straatnaam, vlakbij metrostation Noord. Kick Schröder werd later een zeer gevreesd journalisten als hoofdredacteur van de Telegraaf. Hak Holdert tenslotte werd in 1902 eigenaar van diezelfde krant.

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.