NieuwVoetbal

De bekerstunt van 1975: IJsselmeervogels plaatst zich voor de halve finale

Spakenburg heeft zich geplaatst voor de halve finale van de KNVB-beker. IJsselmeervogels deed dit in 1975. 

IJsselmeervogels tegen AZ’67. Foto Bert Verhoeff via het Nationaal Archief

Door Harry Walstra

In het midden van de jaren zeventig is Jaan de Graaf de bekendste amateurvoetballer van Nederland. Hij is een razendsnelle en veelscorende spits met een hard schot in zijn rechterbeen. Scouts uit binnen- en buitenland komen naar Spakenburg om die spits van IJsselmeervogels te bekijken. Ajax en PSV hebben belangstelling en De Graaf gaat zelfs naar Brussel om met Anderlecht te praten. Uiteindelijk besluit hij toch in het streng gereformeerde Spakenburg te blijven.

Jaan de Graaf in 2009: “Toen werd het hier in het dorp niet echt op prijs gesteld als je op zondag voetbalde nu is het allemaal wat losser. Dat is voor mij toch een reden geweest om niet bij bepaalde clubs te tekenen.”

Bekertoernooi

Met de snelle rechtsbuiten presteert IJsselmeervogels in het seizoen 1975/1976 geweldig in het nationale bekertoernooi. Eerst wordt de sterke amateurclub Limburgia met 1-0 verslagen en daarna wordt de eerste divisieclub SC Amersfoort via een 4-1 overwinning uitgeschakeld. In de derde ronde wordt in Spakenburg met 2-1 van FC Groningen gewonnen. De Graaf: “Ik speelde toen tegen Hugo Hovenkamp. Ik kwam hem later weer tegen toen wij samen bij AZ speelden.”

De kwartfinale in de Alkmaarder Hout tegen AZ’67 wordt de meest legendarische wedstrijd uit de historie van IJsselmeervogels. De Graaf: “Wij speelden die wedstrijd op een donderdag, omdat de woensdag ervoor het de Biddag voor Gewas en Arbeid was. Jan Vedder scoorde de 0-1 en ik maakte er zelf 0-2 van. Daarna kwam AZ nog terug tot 2-2 en moest er verlengd worden. In de verlenging werd niet gescoord en toen moesten er penalty’s genomen worden. Het was op dat moment al wat donker geworden want er waren toen nog geen lichtmasten in het stadion. Wij wonnen via penalty’s. Die beelden zijn ook op de landelijke tv geweest.”

Na de sensationele bekerwinst zijn de namen van De Graaf en zijn ploeggenoten landelijk bekend. Het zijn allemaal jongens uit het dorp, die vaak ook nog in de visserij hun geld verdienen: keeper Jos de Feyter, Henk de Graaf, Bram de Graaf, Aalt Kok en Jan Vedder. De Graaf: “Onze trainer was toen Pierre Stevenaert. Hij kwam niet uit het dorp, maar woonde in Amersfoort.”

De halve finale wordt op neutraal terrein in Deventer gespeeld tegen FC Twente. De Twentenaren zijn echter veel te sterk. Logisch vindt De Graaf: “Twente had een heel goed elftal met spelers als Epi Drost, Arnold Mühren, Theo Pahplatz, Kick van der Vall en Frans Thijssen.”

Later dat jaar worden de Vogels nog wel landelijk kampioen bij de zaterdagamateurs en vervolgens algemeen kampioen door de kampioen van de zondagamateurs te verslaan.

Prof, maar niet op zondag

In 1978 vertrekt de marktkoopman alsnog naar het betaalde voetbal. “Ik ging naar Alkmaar. Bij AZ had ik de afspraak gemaakt dat ik niet op zondag hoefde te spelen. Georg Kessler was er trainer en Hans Kraay technisch directeur. Wij hadden daar een supergroep! Kees Kist, Kristen Nygaard, Willem van Hanegem, Jan Peters, Hugo Hovenkamp, Ronald Spelbos, Pier Tol, Peter Arntz. Dat was één van de beste elftallen van Nederland.”

Na AZ speelt de Bunschotenaar in het seizoen 1980/1981 nog een jaar bij Go Ahead Eagles om daarna weer bij IJsselmeervogels terug te keren. “Dat jaar werden wij meteen weer landelijk kampioen bij de zaterdagamateurs en daarna ook nog algemeen kampioen.”

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -