Voetbal

De bekerwedstrijd Ajax – J.O.S. van Nieuwjaarsdag 1959

Ajax en J.O.S. spelen in het Olympisch Stadion een officiële bekerwedstrijd. Op Nieuwjaarsdag 1959 werd deze wedstrijd al eens gespeeld in stadion De Meer. Ajax oogste toen veel lof vanwege zijn sportieve medewerking.

Foto uit Amigoe di Curacao : weekblad voor de Curacaosche eilanden

In aanloop naar de bekerwedstrijd van vanavond tussen J.O.S. en Ajax in het Olympisch Stadion was een hoop gedoe – vooral over het geld. Menno Pot maakte er gehakt van in zijn column op NU Sport. Dat er in ruim halve eeuw veel is veranderd in de voetbalwereld blijkt wel als we terugkijken naar de vorige bekerwedstrijd tussen deze Amsterdamse clubs.

Die werd op Nieuwjaarsdag 1959 gespeeld in het stadion van Ajax. Zonder problemen won de thuisclub met 8-3, alhoewel de club de minder sterke spelers had opgesteld. Zo kreeg J.O.S. net iets meer kans op een redelijk resultaat, waarvoor het dankbaar was.

De clubvoorzitter van J.O.S. Jaap Knol was echter het meest te spreken over de financiële afhandeling. ‘Ajax had alle kosten voor zijn rekening genomen,’ schreef De Telegraaf, ‘waardoor de clubkas van JOS een aantrekkelijke som rijker was geworden.

Advertentie

Bestel bij Bol.com

 

Jurryt van de Vooren
http://Sportgeschiedenis.nl
Jurryt van de Vooren is sporthistoricus. Auteur van 'Amsterdam 1928' en de Bosatlas van het Nederlandse voetbal. Bezig met boekenserie over Amsterdam en sport. Nog steeds de enige Amsterdammer die is afgestudeerd op Feyenoord.