Sport en politiekVoetbal

De bijna-voetbaloorlog van 1929 tussen Italië en Oostenrijk

In 1929 verloor Italië een voetbalwedstrijd van Oostenrijk, waarna de sfeer tussen deze landen snel verslechterde. ‘Onze bommen zullen het woord voeren als wrekers van de geheele menschheid,’ schreef een Italiaanse krant in een commentaar.

Het Italiaanse elftal als winnaar van het WK van 1934

In 1969 was er een heuse Voetbaloorlog. Na een serie wedstrijden tussen Honduras en El Salvador brak een gewapend conflict uit. Het is al bijna een halve eeuw een berucht voorbeeld van de ontmoeting tussen voetbal en politiek.

Italië en Oostenrijk kwamen al in 1929 dichtbij zo’n voetbaloorlog – een jaar vóór het eerste WK voetbal! De Italiaanse dictator Mussolini beschouwde sport namelijk als propaganda van het fascisme. Niet Hitler, maar Mussolini begon hiermee.

Dat elf zwarthemden in 1929 verloren van Oostenrijk was daarom voor Mussolini een politiek delict. In een fascistisch dagblad uit Rome stond dat de Oostenrijkers ‘een hoop gemeene homosexueelen’ waren. Daarna kwamen de dreigementen: ‘Onze bommen zullen het woord voeren als wrekers van de geheele menschheid.’ Uiteindelijk bleef het bij woorden, alhoewel die niet erg vriendelijk waren.

In die stemming organiseerde Italië in 1934 het WK voetbal. Ook Nederland deed aan dit WK mee, maar trok zich niet zo veel aan van al die politiek rond het voetbal. Het bleef gezellig en feestelijk, zien we in onderstaand verslag uit 1934.

Na één wedstrijd waren die goede stemming en de Hollanders verdwenen vanwege een nederlaag tegen Zwitserland. Mussolini regelde ondertussen dat Italië de WK-finale zou winnen. Na wat gedoe achter de schermen werd hiervoor een scheidsrechter aangewezen die niet al te streng zou fluiten tegen de Italianen. Met grof spel wonnen die dan ook de eindstrijd tegen Tsjecho-Slowakije.

Misschien maar beter ook voor Tsjecho-Slowakije, want voor hetzelfde geld was Mussolini anders al in 1934 met de eerste voetbaloorlog uit de geschiedenis begonnen.

Advertentie

Bestel bij Bol.com

Jurryt van de Vooren
http://Sportgeschiedenis.nl
Jurryt van de Vooren is sporthistoricus. Auteur van 'Amsterdam 1928' en de Bosatlas van het Nederlandse voetbal. Bezig met boekenserie over Amsterdam en sport. Nog steeds de enige Amsterdammer die is afgestudeerd op Feyenoord.