NieuwVoetbal

De clubkleuren van RKSV Driel zijn een eerbetoon aan de Poolse bevrijders van 1944

Op 19 oktober 1945 was de oprichting van voetbalclub RKSV Driel. De clubkleuren verwijzen naar de Poolse bevrijders, net als het logo. En er zijn meer sportverenigingen uit die tijd, bij wie de nalatenschap van de Tweede Wereldoorlog onderdeel is van de clubcultuur.

In de maanden na de Bevrijding werden er door heel Nederland nieuwe sportclubs opgericht, als een wedergeboorte na al die oorlogsjaren. Op 19 oktober 1945 gebeurde dat in Driel met voetbalclub RKSV Driel. Als clubkleuren werd er gekozen voor rood en wit. Dat is in het Nederlandse voetbal geen opmerkelijke combinatie, want Ajax, Feyenoord, PSV en Sparta gebruiken die ook – om er maar eens wat te noemen. Onderzoek uit 2015 toonde zelfs aan dat bij bijna tien procent van de Nederlandse voetbalclubs deze kleurencombinatie voorkomt!

In Driel hadden ze er alleen een heel bijzondere reden voor, meldt de vereniging op haar website: ‘De kleuren rood en wit van onze vereniging zijn een eerbetoon aan de Poolse parachutisten die in de Tweede Wereldoorlog in de Betuwe – en in het bijzonder in Driel – hebben gevochten voor onze bevrijding.’ De Poolse vlag bestaat uit rood en wit, net als het shirt van RKSV Driel. In het logo is een Poolse parachutist opgenomen, het symbool van de bevrijding van Driel.

Het dorp heeft dan ook altijd de 1003 parachutisten geërd van de 1ste Poolse Onafhankelijke Parachutisten Brigade, die daar op 21 september 1944 landden om deel te nemen aan de Slag om Arnhem. Exact een jaar later adopteerden de inwoners van Driel de graven van de gesneuvelde Polen en sinds 1946 is er in september een jaarlijkse herdenking voor deze soldaten.

Tussen Puinhopen Opgericht

Er zijn meer sportclubs in die tijd opgericht, die verwijzen naar de omstandigheden van het einde van de Tweede Wereldoorlog. Van het Brabantse Moerdijk bijvoorbeeld was na alle gevechten geen steen meer over. Toch werd er weer snel gevoetbald, met op 1 februari 1946 de oprichting van voetbalclub Tussen Puinhopen Opgericht. Een betere naam hadden ze niet kunnen verzinnen om de situatie van het moment te beschrijven.

Dergelijke verwijzingen kwamen meer voor. Ede werd bevrijd door de 49e (West Riding) Infanteriedivisie uit Groot-Brittannië, met als bijnaam Polar Bears Division. De stedelijke zwem- en waterpoloclub Polar Bears is van 1946.

In Haaksbergen kwam hockeyclub In Vrijheid Opgericht. ‘Ons compliment met de gelukkige naamskeuze en een goed beging gewenscht,’ schreef Hockey Sport op 23 november 1945, het officiële orgaan van de KNHB. Deze club bestaat inmiddels niet meer.

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.