De dag dat supporters van FC Utrecht hun eigen stadion sloopten
Precies veertig jaar geleden speelde FC Utrecht zijn laatste wedstrijd in het oude stadion Galgenwaard. De supporters begonnen zelf maar met de sloop, tot afgrijzen van de club.
Eén van de meest curieuze momenten in de Nederlandse voetbalgeschiedenis is de laatste officiële wedstrijd van FC Utrecht in de oude Galgenwaard, op 20 april 1981. Meteen na afloop begonnen aanhangers van deze club ongevraagd aan de sloop en vernielden reclameborden, de doelen, tribunes, de supportersshop en de geluidscabine met apparatuur. Ze bezorgden hun geliefde club een schadepost van ruim anderhalve ton in guldens. En dan hebben we het nog niet eens over de reputatieschade, die begin jaren tachtig vanwege die supporters toch al dramatisch was.
Het enige voordeel was dat FC Utrecht er met de neus op werd gedrukt hoe verstandig het was om het oude stadion in te ruilen voor een nieuw onderkomen – alhoewel de club het sloopwerk liever aan een erkend bedrijf had overgelaten. De oude Galgenwaard uit 1936 voldeed absoluut niet meer aan de veiligheidseisen en moest daarom compleet worden vervangen.
Werkverschaffingsproject
Het huidige stadion van FC Utrecht is de opvolger van het onderkomen, waarover de stad eind 1932 een eerste voorstel formuleerde. Het idee was om een sportcomplex te bouwen als werkverschaffingsproject in crisistijd – net als De Kuip in Rotterdam en het Goffertpark in Nijmegen. In de jaren dertig werden zo door heel Nederland in minimaal vijftig gemeentes sportaccommodaties gebouwd, mede in de hoop de werkloosheid te bestrijden.
Als één van de belangrijkste werkverschaffingsprojecten in de stad werden vooral ongeschoolden ingezet, in wekelijkse groepen van honderd tot 250 arbeiders die om de acht weken rouleerden. Het arbeidsloon was minder dan vier gulden per dag. De sfeer op de werkvloer was optimaal, volgens de dagbladen dan. ‘De medewerking en ijver zoowel van de zijde van het uitvoerend personeel als van de tewerkgestelden, leidde er toe, dat de geest op het werk uitstekend was.’ Het is alleen de vraag of de arbeiders dat zelf ook zo hebben ervaren, maar aan hun werd natuurlijk niets gevraagd.
Nieuwe tijden, nieuwe eisen
Het oude stadion Galgenwaard verleende zijn diensten totdat het werd ingehaald door de eisen van de moderne tijd, net als de rest van het Nederlandse profvoetbal. In de jaren zeventig waren de stadions oud, oncomfortabel en vooral erg onveilig door het snel opkomende voetbalvandalisme. In 1977 had de Galgenwaard de dubieuze primeur om als eerste stadion in Nederland vangnetten op te hangen om te voorkomen dat er van alles naar de spelers werd gegooid.
Veertig jaar geleden speelde FC Utrecht daarom zijn laatste wedstrijd om er een nieuw en veilig stadion voor terug te krijgen. Het heeft geholpen, want sindsdien is de Galgenwaard niet meer gesloopt door de eigen bezoekers.