NieuwVoetbal

De eerste bekerfinale van PSV was in 1932

Ajax en PSV staan zondag in de finale van de KNVB-beker. De eerste keer dat PSV die wedstrijd speelde was in 1932 in Tilburg. 

Het Gemeentelijk Sportpark in Tilburg, waar in 1932 de bekerfinale werd gespeeld. Foto via het Regionaal Archief Tilburg

Voor mijn boek De gele kaart van Neeskens heb ik veel uitgezocht over de geschiedenis van het bekervoetbal in Nederland. In aanloop naar de finale gebruik ik die onderzoeken als basis voor een serie over de KNVB-beker.

Zomerfinale

Pas op 3 juli 1932, middenin de zomer, werd de bekercompetitie van dat seizoen afgerond. Het was dan ook bloedheet toen PSV in Tilburg zijn eerste finale speelde tegen DFC uit Dordrecht.

Het werd daarmee een klassieke strijd van het westelijke tegen het zuidelijke voetbal. ‘Naarmate de dag waarop den finale om den K.N.V.B. beker zal worden gespeeld nadert,’ blikte het Nieuwsblad van het Zuiden dan ook vooruit, ‘wordt de spanning waarmede deze ontmoeting wordt tegemoetgezien grooter. Zal het Zuidelijk district andermaal den beker opeischen of zal het Westen er wederom beslag op weten te leggen? Zullen de Westerlingen met den palm der overwinning gaan strijken, of zullen onze districtgenooten triomfen vieren?’

Er werd gespeeld in het Gemeentelijk Sportpark in Tilburg, waar de plaatselijke liefhebbers zeer blij mee waren. ‘Langen tijd is Tilburg verstoken geweest van eerste klas voetbal, waarom uiteraard deze wedstrijd tusschen twee van de meest vooraanstaande voetbalvereenigingen in Nederland een groote belangstelling zal trekken.’

Vanuit Dordrecht kwam er zelfs een extra-trein. En ook vanuit Eindhoven

werd een grote toestroom verwacht ‘om hunne stadgenooten aan te moedigen’. De leden, juniores en adspiranten van Willem II kregen die dag een gratis kaartje.

Verlenging

De finale eindigde in een zinderende strijd, al was het maar door de brandende zon, die pas aan het einde van de verlengingen werd beslist. PSV stond weliswaar met 4-2 voor, maar verloor uiteindelijk toch met 5-4.

Het Dagblad van Noord-Brabant had in ieder geval een leuke dag gehad. ‘De eindstrijd is ondanks de hitte van zeer goed gehalte geweest en het talrijke publiek heeft volop kunnen genieten van goede staaltjes voetbal. De beker is tenslotte ook gewonnen door de club, die hem verdiende. Toch hebben de verliezers met eere verloren en het was wel hard, dat zij een 4-2 voorsprong tenslotte moesten afstaan.’

De beslissing viel pas in de allerlaatste minuut, zodat kort daarna het veld werd overspoeld door de supporters uit Dordrecht.

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.