NieuwVoetbal

De eerste bekerfinale was in 1899 tussen RAP en HVV

Ajax en PSV spelen zondag de finale van de KNVB-beker. In 1899 was de eerste finale ooit, tussen landskampioen RAP en HVV.

RAP in 1899, foto uit Nederlandsche Sport van 6 mei 1899

Voor mijn boek De gele kaart van Neeskens heb ik veel uitgezocht over de geschiedenis van het bekervoetbal in Nederland. In aanloop naar de finale gebruik ik die onderzoeken als basis voor een serie over de KNVB-beker.

Holdertbeker

Vier jaar na de mislukte start van de bekercompetitie stelde Hak Holdert opnieuw een trofee beschikbaar voor de winnaar, die door het bestuur van de Voetbalbond werd aanvaard onder de naam Holdertbeker. Dit eerste volledige bekerseizoen werd op 7 mei 1899 afgerond met een finale tussen HVV uit Den Haag en RAP uit Amsterdam, nota bene de club van Holdert.

Dat waren meteen de twee beste teams van die tijd met de heersend landskampioen uit Amsterdam tegen de grote club uit Den Haag. De wedstrijd zou eigenlijk bij Hercules in Utrecht worden gespeeld, maar werd op het laatste moment verplaatst naar Heemstede, ‘een omstandigheid die natuurlijk hoogst nadeelig gewerkt heeft,’ zo schreef De Athleet. Dat verslag was trouwens geschreven door Kick Schröder, aanvoerder van RAP in deze finale.

Het weer zat niet mee: ‘Een vrij hinderlijke wind blies diagonaal over het veld.’ RAP opende na vijf minuten de score. ‘De Amsterdamschgezinde longen — ze waren verreweg in de minderheid — konden een vreugdekreet uitstooten.’ Scheidsrechter Dijxhoorn had echter buitenspel geconstateerd en keurde de treffer af. Tot aan de rust bleef het 0 – 0.

Verlenging

Ook in de tweede helft werd niet gescoord. ‘Daar er overeengekomen is te spelen tot er een beslissing is, komt het reglementaire half uur, met om de 7,5 minuut verwisseling van doel.’ Er was dus geen verlening van twee helften, maar van vier kwarten! Vlak voor het einde van deze toegevoegde dertig minuten trof Jan Hisgen het Haagse doel, waarmee de eerste bekerfinale werd gewonnen door RAP.

Hisgen was daarmee de maker van het eerste doelpunt ooit in een Nederlandse bekerfinale. Een jaar eerder had hij ook al alle Amsterdamse doelpunten gescoord in de kampioenswedstrijd tegen Vitesse. Zijn naam is vereeuwigd in Amsterdam, want hij kreeg met het J.H. Hisgenpad een eigen straatnaam, vlakbij metrostation Noord. Kick Schröder werd later een zeer gevreesd journalisten als hoofdredacteur van de Telegraaf.

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.