Voetbal

De eerste bekerfinale was in 1899

De KNVB-beker viert dat er voor de honderdste keer een finale wordt gespeeld. De eerste was in 1899 en werd pas beslist na verlenging.

RAP in 1899. Boven vlnr: De Bruyn, Schröder, Rincker, Lieftinck. Tweede rij: Potter, Hisgen, Van der Linde. Onder: Kampschreur, Moreau, Elias, Zweerts

De eerste bekerfinale was op 7 mei 1899 tussen HVV uit Den Haag en RAP uit Amsterdam. Na een eerste mislukt seizoen bekervoetbal werd er eindelijk een jaargang afgerond.

Een moeizaam begin dus, zoals Het Sportblad ook al schreef: ‘Wat de boer niet kent, dat eet hij niet! Een echt Hollandsch gezegde, volkomen van toepassing op het meerendeel der clubs en de bekerwedstrijden. Het overgroote deel wilde er dit eerste jaar niet aan en van degenen, die zich opgaven, trok ongeveer de helft zich om de een of andere reden terug.’

Holdertbeker

De finale van 1899 ging tussen de twee beste teams van die tijd: de heersend landskampioen uit Amsterdam en de grote club uit Den Haag. De wedstrijd zou eigenlijk in Utrecht worden gespeeld, maar werd op het laatste moment verplaatst naar Heemstede, ‘een omstandigheid die natuurlijk hoogst nadeelig gewerkt heeft.’ De cup was vernoemd naar Hak Holdert, de Amsterdamse krantenmagnaat.

Jan Hisgen in 1899

Het weer zat ook niet mee: ‘Een vrij hinderlijke wind blies diagonaal over het veld.’ RAP opende na vijf minuten de score. ‘De Amsterdamschgezinde longen — ze waren verreweg in de minderheid — konden een vreugdekreet uitstooten.’ Scheidsrechter Dijxhoorn had echter buitenspel geconstateerd en keurde de treffer af. Tot aan de rust bleef het 0 – 0.

Ook in de tweede helft werd er niet gescoord. ‘Daar er overeengekomen is te spelen tot er een beslissing is, komt het reglementaire half uur, met om de 7,5 minuut verwisseling van doel.’ Er was dus niet een verlening van twee helften, maar van vier kwarten! Vlak voor het einde van deze toegevoegde dertig minuten trof Jan Hisgen het Haagse doel. De eerste bekerfinale werd zo gewonnen door RAP.

De Telegraaf

‘Mooi spel werd er niet vertoond,’ oordeelde Het Sportblad. ‘Het was te veel van de trap-maarweg – orde.’ Het maakte de winnaars niets uit, die uit handen van Holdert zelf de beker ontvingen, die naar hem was vernoemd.

Bonusfeitje: Gerard ‘Kick’ Schröder kreeg als aanvoerder van RAP deze Holdertbeker uit handen van Holdert. In 1902 kocht Holdert De Telegraaf om deze progressief-liberale krant om te bouwen tot een populair en succesvol dagblad. De eerste hoofdredacteur onder dit nieuwe bewind was Schröder…

Er is in Amsterdam Noord een straat vernoemd naar Higsen, de eerste voetballer ooit die scoorde in een bekerfinale. Hier zat vroeger voetbalclub DWV.

Advertentie

Bestel bij Bol.com

 

Jurryt van de Vooren
http://Sportgeschiedenis.nl
Jurryt van de Vooren is sporthistoricus. Auteur van 'Amsterdam 1928' en de Bosatlas van het Nederlandse voetbal. Bezig met boekenserie over Amsterdam en sport. Nog steeds de enige Amsterdammer die is afgestudeerd op Feyenoord.