NieuwVoetbal

De eerste keer dat het publiek “Tien, tien, tien!” zong, was op 11 maart 1934

Bij een doelpuntenregen in een voetbalwedstrijd is het gewoonte dat het publiek begint met de yell Tien, tien, tien. De eerste keer dat dit gebeurde was op 11 maart 1934 bij Nederland – België in het Olympisch Stadion.

De stewards van het Olympisch Stadion vieren feest na de 9-3 tegen België

Ajax heeft VVV met 0-13 verslagen, de grootste overwinning ooit in de Eredivisie. Dat gebeurde nota bene exact tien jaar nadat PSV met 10-0 had gewonnen van Feyenoord. Tijdens zulke wedstrijden is het de gewoonte dat de supporters van de winnende ploeg “Tien, tien, tien!” roepen – zo ook in Venlo vandaag.

Een zeer historische wedstrijd

Op 11 maart 1934 speelde het Nederlands elftal in het Olympisch Stadion tegen België een wedstrijd, die op heel veel manieren historisch zou worden. Bep Bakhuys maakte toen bijvoorbeeld zijn beroemde kopdoelpunt na een zweefduik: een kopbal a la Bakhuys. Leen Vente scoorde vijf maal, wat in 2020 nog steeds een recordaantal is voor een Nederlandse international.

Vooral de uitslag was historisch: 9-3 voor Nederland. Vanaf het moment dat de kans op dubbele cijfers steeds groter werd, moedigden de Nederlandse supporters steeds luider hun team aan. Ergens moet iemand in zijn enthousiasme Tien! Tien! Tien! hebben geroepen, wat in korte tijd massaal werd overgenomen. Daarmee werd dit verschijnsel voor de eerste keer waargenomen in een Nederlands stadion.

Het zorgde voor de nodige emoties. De Nederlandse voetbalverslaggever ir. A. van Emmenes vond het vreselijk: ‘Velen hebben dat uitermate onsportief gevonden en in de pers, zowel als door de radio, is daartegen een grote actie gevoerd.’ Hij zag zelf trouwens geen enkel probleem met het spreekkoor: ‘Een dergelijk feit – voor het eerst dubbele cijfers in een interlandwedstrijd van ons land – wilde men graag ook eens meemaken en men smeekte dus als het ware om het tiende goaltje.’

De Nederlandse voetballers zelf waren razend over deze aanmoedigingen, aldus Joris van den Bergh in zijn klassieke sportboek Mysterieuze krachten in de sport: ‘Onze spelers hadden deze aanvuring niet nodig. Voor onze spelers bedoeld, vuurde deze kreet echter de Belgen aan.’

“Als die schreeuwlelijk zijn mond had gehouden,” meende een international, “zouden het dubbele cijfers zijn geworden. Hij had de Belgen een nieuw doel, de verbeten wil tot het maximale ingeschreeuwd.”

Dat tiende doelpunt viel daarom niet. Pas in 2011 won Nederland voor de eerste keer met dubbele cijfers door San Marino met 11-0 te verslaan. En de Nederlandse supporters zongen “Tien, tien, tien!”, net als in 1934 en net als de Ajax-supporters in 2020.

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.