NieuwVoetbal

De eerste Nederlandse profvoetbalwedstrijd was op 26 juli 1934

Op 26 juli 1934 werd er een poging gewaagd om betaald voetbal in ons land in te voeren, meer dan twintig jaar voor de start van de Eredivisie. Er kwam zelfs een internationale wedstrijd. 

De oudste foto van het Nederlandse profvoetbal van augustus 1934

Nederland kent sinds 1954 professioneel voetbal, waarbij de spelers worden betaald voor hun wedstrijden. In 1956 leidde dat tot de start van de Eredivisie. Toch gaat de geschiedenis van betaald voetbal veel verder terug dan we in alle officiële overzichten altijd zien.

Football-professionals

Op 14 augustus 1954 was de eerste officiële profvoetbalwedstrijd op Nederlands grondgebied: Alkmaar  – Venlo ’54. Kort daarna zou de KNVB het betaalde voetbal erkennen, waar het eerder altijd streng optrad tegen voetballers die zich lieten betalen. De sport was een amateursport, net zoals de Olympische Spelen tot 1984 alleen toegankelijk waren voor mensen, die geen geld ontvingen voor hun prestaties.

Het verbod op betaald voetbal was meteen bij de oprichting van de Voetbalbond in 1889 vastgelegd in de statuten, dat football-professionals niet mogen spelen bij clubs die aangesloten waren bij de NV&AB, zoals de bond toen nog heette. Pas 65 jaar later kwam aan deze bepaling een einde.

Wantoestanden

De discussie over betaald voetbal speelde echter in de jaren 30 ook al een rol, juist in de tijd van grote economische crisis en massale werkloosheid. Alle opbrengsten van de wedstrijden met vele tienduizenden bezoekers per weekend gingen toen naar de bond en de clubs, terwijl veel van die voetballers werkloos waren. Met hun sport hadden ze een welkome inkomstenbron kunnen aanboren, maar dat mocht niet. De bond werd rijk, de spelers bleven arm.

In 1934 kreeg de KNVB, zoals de bond sinds 1929 heet, een concurrent in de Eerste Nederlandsche Beroepsvoetbal Bond. Op 26 juli 1934 organiseerde die een profwedstrijd op het veld van de Rotterdamse club Transvalia aan de Kromme Zandweg, in die tijd tevens de plek waar Feyenoord speelde.

Daar stonden twee gelegenheidsteams tegenover elkaar: het Haagse Green Star en het Rotterdamse Red Star. Een verzameling spelers van onder meer Xerxes, Excelsior, ADO en VUC kwam tot een uitslag van 4-2 voor Green Star. Onder de enkele honderden toeschouwers was toenmalig Ajax-voorzitter M.J. Koolhaas.

Na die wedstrijd hakte de sportpers genadeloos in op de profvoetballers. Op 2 september 1934 speelde een Nederlands team van gelegenheidsprofs nog wel tegen een Belgisch team, waarvan bovenstaande foto bestaat.

Van de Eerste Nederlandsche Beroepsvoetbal Bond is daarna echter niets meer vernomen, omdat de KNVB weigerde mee te werken aan dit experiment. Zo veranderde er 22 jaar niets in de opzet van het Nederlandse voetbal en vergat iedereen die wedstrijd van 1934.

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.