Andere Tijden SportVoetbal

De eerste officieuze wedstrijd van Ajax in het Olympisch Stadion

Ajax speelde voor de eerste keer in het Olympisch Stadion tijdens een vriendschappelijk duel tegen Blauw-Wit op 28 november 1928. Op 9 maart 1930 speelde Ajax hier voor de eerste keer een officiële wedstrijd tegen Velocitas uit Groningen. 

Huldiging van Ajax in 1930 in het Olympisch Stadion voor de afdelingstitel

Er is helaas geen filmbeeld van. Er bestaat nog wel beeld van Ajax – Feyenoord in 1932, de oudste opname van Ajax in het Olympisch Stadion. Je kan er hier naar kijken.

Het zou nog mooier zijn geweest als we het geluid van toen hadden, omdat de Groningse keeper De Jonge onbeschaamd werd uitgelachen door het stadionpubliek. De Revue der Sporten was boos: ‘Het is niet bepaald netjes te lachen om het voetballeed van anderen.’

We weten helaas niet hoe dat klonk, maar gelukkig hebben we deze film van 1932. Weliswaar zonder geluid, maar de beelden spreken voor zich.

Waardeer dit artikel!

Dit artikel las je gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

 
Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
http://Sportgeschiedenis.nl
Meest recente boek: 'Door Wilskracht Zegevieren' over sport in de Tweede Wereldoorlog. Schreef ook boeken over - onder meer - Amsterdam 1928 en de Elfstedentocht, net als de Bosatlas van het Nederlandse voetbal. Al 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.