Andere Tijden SportVoetbal

De eerste officieuze wedstrijd van Ajax in het Olympisch Stadion

Ajax speelde voor de eerste keer in het Olympisch Stadion tijdens een vriendschappelijk duel tegen Blauw-Wit op 28 november 1928. Op 9 maart 1930 speelde Ajax hier voor de eerste keer een officiële wedstrijd tegen Velocitas uit Groningen. 

Huldiging van Ajax in 1930 in het Olympisch Stadion voor de afdelingstitel

Er is helaas geen filmbeeld van. Er bestaat nog wel beeld van Ajax – Feyenoord in 1932, de oudste opname van Ajax in het Olympisch Stadion. Je kan er hier naar kijken.

Het zou nog mooier zijn geweest als we het geluid van toen hadden, omdat de Groningse keeper De Jonge onbeschaamd werd uitgelachen door het stadionpubliek. De Revue der Sporten was boos: ‘Het is niet bepaald netjes te lachen om het voetballeed van anderen.’

We weten helaas niet hoe dat klonk, maar gelukkig hebben we deze film van 1932. Weliswaar zonder geluid, maar de beelden spreken voor zich.

Advertentie

Bestel bij Bol.com

Jurryt van de Vooren
http://Sportgeschiedenis.nl
Jurryt van de Vooren is sporthistoricus. Auteur van 'Amsterdam 1928' en de Bosatlas van het Nederlandse voetbal. Bezig met boekenserie over Amsterdam en sport. Nog steeds de enige Amsterdammer die is afgestudeerd op Feyenoord.