De eerste Open Dag van Feyenoord was in 1982
Feyenoord organiseert zondag de traditionele Open Dag. De eerste editie van 1982 was bedacht als een nieuwe start na een vreselijk seizoen.
Feyenoord bij aanvang van het nieuwe seizoen in 1982. Foto Hans van Dijk via het Nationaal Archief
Feyenoord was niet de eerste Nederlandse profclub met een Open Dag. In 1977 was zoiets al georganiseerd bij AZ, zo meldde het Leidsch Dagblad van 12 augustus 1977. Twee jaar later kwamen er duizend supporters naar FC Utrecht voor een Open Dag, die een jaar later opnieuw werd gehouden. De zoon van bondscoach Jan Zwartkruis had er een slechte dag, want zijn auto werd opengebroken en geplunderd.
Uit een dagboek van FC Utrecht-coach Han Berger in NRC Handelsblad op 21 augustus 1982 blijkt het enorme succes bij zijn club. ‘Als ik rond half tien de snelweg afkom en het stadionplein wil opdraaien word ik al door de politie tegengehouden: alle parkeerplaatsen vol. Het kost me vervolgens een half uur om het stadion in te komen.’
In het stadion zelf begon de drukte pas echt. ‘Continu mensen te woord staan en handtekeningen uitdelen. Af en toe even de keuken invluchten voor een kop koffie en een broodje. Als ik me op een bepaald moment naar buiten waag word ik bijna platgedrukt. Ik kan nauwelijks mijn handen nog bewegen om handtekeningen te zetten. Met veel moeite kan ik tenslotte via een raam weer naar binnen vluchten. Van de politie hoor ik dat er naar schatting 20.000 mensen zijn.’
De herstart van Feyenoord
Bij dit nieuwe verschijnsel van de Open Dag kregen de supporters toegang tot plekken, waar ze tot dat moment alleen van konden dromen. De voetbalwereld was aanvankelijk nogal wantrouwend tegen deze innovatie, omdat die veel te commercieel zou zijn. Daarnaast hadden de bestuurders geen behoefte aan pottenkijkers. De supportersverenging van Ajax bijvoorbeeld benaderde het clubbestuur eind jaren zeventig al om zoiets te gaan doen, maar tevergeefs. Pas in 1989 was de eerste editie.
Feyenoord kwam na het rampseizoen 1981-1982 tot nieuwe inzichten. Er was een groot financieel tekort en dan waren de supporters ook nog eens vreselijk boos. De club benaderde daarop het sportmarketingbureau Inter Football van Maarten de Vos om de reclame en marketing te doen. De Rotterdamse club moest toegankelijker worden, zo merkte clubvoorzitter Guus Couwenberg op
Zo werd de Open Dag bedacht, die op 14 augustus 1982 voor de eerste keer werd georganiseerd. Het werd gepresenteerd als een herstart na zeer zware jaren, als een nieuwe openheid. Om de stemming te bevorderen, werd daarvoor snel de vrede getekend met de boze supporters. De dag ervoor presenteerde Feyenoord zich in een paginagrote advertentie in het AD.
(Verhaal gaat verder onder deze illustratie)
Er waren op die eerste Open Dag bijna 10.000 belangstellenden. ‘Voor het eerst in de geschiedenis,’ zo berichtte het AD een dag later, ‘mochten de supporters een kijkje nemen in de anders zo streng bewaakte koffiekamer, in de spelerstunnel, op het veld, in de kleed- en massageruimten.’
De enige tegenvaller was dat er nog maar 5.000 seizoenskaarten waren verkocht. Ter vergelijking: in onze tijd zijn dat er ruim 30.000. Zelfs de komst van de nieuwste aankoop Ruud Gullit had hier geen invloed op.
Toch was het een groot succes, vond reservedoelman Peter Brunings. “”Een dergelijke dag is voor herhaling vatbaar. Dit heeft veel goed gedaan bij de supporters. Ik had wel op veel mensen gerekend. Maar dat het zo druk zou worden, nee, dat had ik eerlijk gezegd niet verwacht.”
De Open Dag Zuid groeide sinds 1982 niet meteen uit tot een terugkerende evenement, want een jaar later werd die alweer afgelast. Het veld was na een aantal concerten in zo’n ontzettend slechte staat dat niet mogelijk bleek. In 2020 en 2021 ging het niet door vanwege corona. De editie van 2023 heeft een compleet nieuwe opzet en is reeds uitverkocht.