NieuwVoetbal

De eerste spreekkoren met “Tien! Tien! Tien!” waren in 1934 in Amsterdam

Tijdens PEC Zwolle – Den Bosch zongen de thuissupporters al snel “Tien! Tien! Tien”. De keer dat die yell te horen was in een Nederlands stadion was in 1934 bij Nederland – België. 

Iedereen schreeuwde mee tijdens Nederland – België in 1934. Foto uit de collectie van de KNVB via het Nationaal Archief

Op 11 maart 1934 speelde het Nederlands elftal in het Olympisch Stadion tegen België een wedstrijd, die op heel veel manieren historisch zou worden. Bep Bakhuys maakte zijn beroemde kopdoelpunt na een zweefduik: een kopbal a la Bakhuys. Leen Vente scoorde vijf maal, wat nog steeds een recordaantal is voor een Nederlandse international.

Vooral de uitslag was historisch: 9-3 voor Nederland. Vanaf het moment dat de kans op dubbele cijfers steeds groter werd, moedigden de Nederlandse supporters steeds luider hun team aan. Ergens moet iemand in zijn enthousiasme Tien! Tien! Tien! hebben geroepen, wat in korte tijd massaal werd overgenomen. Daarmee werd dit verschijnsel voor de eerste keer waargenomen in een Nederlands stadion.

Niet iedereen vond dat leuk. ‘Velen hebben dat uitermate onsportief gevonden en in de pers, zowel als door de radio, is daartegen een grote actie gevoerd,’ schreef voetbalverslaggever ir. A. van Emmenes. Hij zag zelf trouwens geen enkel probleem met het spreekkoor: ‘Een dergelijk feit – voor het eerst dubbele cijfers in een interlandwedstrijd van ons land – wilde men graag ook eens meemaken en men smeekte dus als het ware om het tiende goaltje.’

De Nederlandse voetballers zelf waren razend over deze aanmoedigingen, aldus Joris van den Bergh in zijn klassieke sportboek Mysterieuze krachten in de sport: ‘Onze spelers hadden deze aanvuring niet nodig. Voor onze spelers bedoeld, vuurde deze kreet echter de Belgen aan.’

“Als die schreeuwlelijk zijn mond had gehouden,” meende een anonieme Nederlandse international na afloop, “zouden het dubbele cijfers zijn geworden. Hij had de Belgen een nieuw doel, de verbeten wil tot het maximale ingeschreeuwd.” Dat tiende doelpunt viel daarom niet.

Dat was in Zwolle dan weer geen enkel probleem, want er werd uiteindelijk met 13-0 gewonnen.

Dit is een hoofdstuk uit ‘De gele kaart van Neeskens’ over 111 ijkpunten in het Nederlandse voetbal, dat op 23 maart verschijnt. Voorbestellen kan hier.

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Schreef mee aan het boek "Nooit meer Qatar" over de FIFA en mensenrechten. Al 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.