NieuwVoetbal

De eerste thuiswedstrijd van Oranje in de Kuip begon met de slechtste aftrap aller tijden

Op 2 mei 1937 speelde het Nederlands elftal zijn eerste thuiswedstrijd in de Kuip. Tegen België werd begonnen met de allerslechtste aftrap aller tijden. En die staat nog op film ook.

De Kuip bij oplevering, foto via Wikicommons

Het Rotterdamse stadion is niet alleen de thuisbasis van Feyenoord, maar speelt ook een grote rol voor het Nederlands elftal. De eerste interland in Stadion Feyenoord was op 2 mei 1937, een ruime maand na de officiële opening – vandaag 85 jaar geleden.

België was de tegenstander, de vaste tegenspeler toentertijd van Nederland. In het Nederlands elftal stonden veel spelers, die we ons nu nog herinneren, zoals Leo Halle, Wim Anderiesen, Puck van Heel, Bep Bakhuys en Kick Smit. Het eerste Oranje-doelpunt in de Kuip werd gemaakt door Leen Vente.

Vooral interessant is de aftrap van Oranje. Die was ronduit dramatisch – de slechtste die ik ooit heb gezien. Drie Nederlandse spelers staan rond de middenstip voor de aftrap als ze mogen beginnen. Er gaat overduidelijk iets mis, want de bal wordt te ver naar voren gespeeld. Die belandt als vanzelf bij de Belgen, die meteen de aanval inzetten.

Ach, kijk zelf maar.

Nederland won met 1-0.

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.