NieuwVoetbal

De eerste thuiswedstrijd van Oranje in de Kuip begon met de slechtste aftrap aller tijden

Het Nederlands elftal speelt zijn 125e interland in de Kuip. Op 2 mei 1937 was de eerste tegen België met de allerslechtste aftrap aller tijden. En die staat nog op film ook.

De Kuip bij oplevering, foto via Wikicommons

Het Rotterdamse stadion is niet alleen de thuisbasis van Feyenoord, maar speelt ook een grote rol voor het Nederlands elftal. Tegen Gibraltar wordt daar de 125e thuiswedstrijd gespeeld.

De eerste interland in Stadion Feyenoord was op 2 mei 1937, een ruime maand na de officiële opening. België was de tegenstander, de vaste tegenspeler toentertijd van Nederland. In het Nederlands elftal stonden veel spelers, die we ons nu nog herinneren, zoals Leo Halle, Wim Anderiesen, Puck van Heel, Bep Bakhuys en Kick Smit. Het eerste Oranje-doelpunt in de Kuip werd gemaakt door Leen Vente.

Hierdoor won Nederland met 1-0.

Vooral interessant is de aftrap van Oranje. Die was ronduit dramatisch – de slechtste die ik ooit heb gezien. Drie Nederlandse spelers staan rond de middenstip voor de aftrap als ze mogen beginnen. Er gaat overduidelijk iets mis, want de bal wordt te ver naar voren gespeeld. Die belandt als vanzelf bij de Belgen, die meteen de aanval inzetten.

Ach, kijk zelf maar.

 

Waardeer dit artikel!

Dit artikel las je gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

 
Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
http://Sportgeschiedenis.nl
Meest recente boek: 'Door Wilskracht Zegevieren' over sport in de Tweede Wereldoorlog. Schreef ook boeken over - onder meer - Amsterdam 1928 en de Elfstedentocht, net als de Bosatlas van het Nederlandse voetbal. Al 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.