NieuwVoetbal

De eerste vangnetten in een voetbalstadion werden in 1977 in Utrecht opgehangen

De kans is groot dat er vangnetten worden opgehangen in de Johan Cruijff Arena. De eerste keer dat dit gebeurde was in 1977 in Stadion Galgenwaard.

Ondanks de vangnetten kwamen er toch supporters op het veld bij FC Utrecht – Ajax. Foto Hans Peters via het Nationaal Archief

Door de crisis bij Ajax kan de club de veiligheid in het eigen stadion niet meer garanderen. Burgemeester Halsema van Amsterdam wil daarom onder meer dat er vangnetten moeten komen voor het deel, waar het meest fanatieke deel van de supporters zit.

Door het geweld in het Nederlandse voetbal werden stadions al minstens zestig jaar keer op keer aangepast aan de eisen van de tijd. De Kuip kreeg in 1961 als eerste een spelerstunnel uit bescherming voor het bezoekende elftal en de scheidsrechter. Het Olympisch Stadion zag zich in 1976 genoodzaakt voor de aanleg van het eerste afgesloten supportersvak, waarin de gedrogeerde aanhang van Manchester United werd opgeborgen.

Anti-hooligan-soccernetten

Stadion De Galgenwaard in Utrecht had in 1977 dan weer de dubieuze primeur met vangnetten. Ze werden nog anti-hooligan-soccernetten genoemd, zo blijkt uit de Telegraaf van 2 april 1977. De mazen waren 4,5 bij 4,5 cm groot. De eerste keer was op 3 april 1977 tijdens FC Utrecht – Ajax, toen ook al een bewogen wedstrijd.

De netten waren een geschenk van Pim Berghuizen uit Amersfoort. Volgens eigen zeggen waren die getest op Wembley in Londen. Ajax-doelman Piet Schrijvers hoefde daarom niet meer de hele tijd achterom te kijken voor zijn eigen veiligheid, zodat hij geen enkel tegendoelpunt kreeg. De Amsterdammers wonnen deze wedstrijd met 0-2.

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.