NieuwVoetbal

De eerste vliegreis van Manchester United na de ramp van 1958 ging naar Feyenoord

Precies 65 jaar geleden was de vliegramp van Manchester United. De eerste vlucht daarna was veertien maanden later naar Rotterdam voor een vriendschappelijke wedstrijd tegen Feyenoord.

Feyenoord – Manchester United in 1959. Foto Herbert Behrens via het Nationaal Archief

Op 6 februari 1958 was de vliegramp met vlucht 609 van British European Airways met daarin de spelers en staf van Manchester United. Het duurde meer dan een jaar voordat deze voetbalploeg opnieuw in het toestel stapte voor een vlucht. Die ging naar Nederland voor een vriendschappelijke wedstrijd op 28 april 1959 tegen Feyenoord.

Op Schiphol werd de ploeg dan ook opgewacht door Nederlandse verslaggevers. “Het kan niet anders,” zei coach Matt Busby na aankomst. “Je kunt geen sportrelaties aanhouden zonder vliegtuigen te gebruiken.” Meteen na de landing belde hij wel naar huis om te zeggen dat ze veilig waren aangekomen.

Busby werd nog gevraagd of hij er niet aan gedacht had de ploeg over verschillende vliegtuigen te verdelen. “Wij zijn een team als we spelen en als we reizen. Ik wil dit team niet splitsen.” Er was zelfs tijd voor een grapje toen journalisten wilden weten wat de volgende vliegreis zou worden. Busby: “Als we weer terug gaan naar Engeland.”

De Feijenoorder

De Rotterdamse club was maandenlang in de ban van de wedstrijd tegen de Engelsen. ‘De commissie voor buitenlandse wedstrijden heeft voor 28 april een wedstrijd georganiseerd tegen Manchester United, dat volledig met de internationale spelers, die op 1 mei met het Engelse elftal spelen, zal uitkomen,’ zo schreef De Feijenoorder al in maart 1959. ‘In het volgende clubblad komen wij hierop terug.’

Het stadion zat dan ook bomvol. Hoopvol veerde iedereen op toen de thuisclub in de eerste helft onverwacht een voorsprong nam. Hoofdredacteur Bert Heesakker van het clubblad genoot ervan. ‘Nadat een combinatie Rijvers /v. d. Gijp een corner tot resultaat had gehad, zonder verdere gevolgen echter, rende Moulijn weer eens naar voren. Hij schoof de bal naar v. d. Gijp, die onmiddellijk ingreep, iets wat zo dikwijls wordt vergeten. Zonder de bal te stoppen schoot hij ineens in en wel zo hard, dat hij doelman Gregg geen kans gaf zich te herstellen. Dat was wat, Feijenoord had de leiding genomen! Het applaus, dat daarop volgde, het was 6 minuten na het eerste doelpunt, deed het stadion dreunen. Het was inderdaad een onverwachte sensatie.’

Tegen de Engelse profs was dit geen hele wedstrijd vol te houden en zo werd er uiteindelijk met 3-5 verloren. ‘Een zeer eervol resultaat voor onze club,’ oordeelde Heesakkker. ‘Eerst in de tweede helft kon de sterke United-ploeg een voorsprong nemen, waarvoor zij echter alle krachten heeft moeten inspannen. Het was zeker geen vakantievoetbal.’

TV

De wedstrijd werd ook live op tv uitgezonden. “De voetballiefhebbers hebben dit televisie-extraatje in eerste instantie aan Feijenoord te danken,” aldus Het Parool, “dat de Nederlandse Televisie Stichting heeft uitgenodigd deze voetbalwedstrijd uit te zenden. De van de KNVB vereiste toestemming werd onmiddellijk verleend. Voor de uitzending van de wedstrijd Feijenoord—Manchester United vanavond is men 5000 gulden verschuldigd aan het Feijenoordstadion.”

En het beviel goed. “Uitstekende voetbalreportage”, kopte De Leeuwarder Courant. “Het was een prachtige uitzending. Het beeld was gedurende de gehele speeltijd zeer scherp en de camera’s volgden het spel goed. Ook het commentaar van Aad van Leeuwen was rustig en goed al vergiste hij zich verschillende keren in de namen. Vooral Veldhoen en Bak, de linksback en de linkshalf van Feijenoord, en voor rust Van der Gijp en Meerman, werden herhaaldelijk verwisseld.”

En dan was het ook nog een doelpuntrijke wedstrijd. “De cameramensen hebben de kijkers geen enkel onderdeel van de wedstrijd onthouden en alle acht doelpunten waren uitstekend te volgen.” De krant verwachtte daarom dat er vaker dit soort wedstrijden live op tv zouden komen.

De enige pechvogels woonden in de regio Eindhoven, want precies tijdens de wedstrijd viel de elektriciteit uit en daarmee ook de tv. Helaas zijn er geen beelden uit 1959 bewaard gebleven.

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.