NieuwVoetbal

De eerste voetbalwedstrijd in Nederland was in 1886 in Rotterdam

De vroegst bekende voetbalwedstrijd tussen twee verschillende clubs in Nederland was op 7 maart 1886 in Rotterdam. Dat schrijft Rien Buikema in het nieuwste nummer van de SPORTWERELD, tijdschrift over sportgeschiedenis. Tot nu toe werd gedacht dat die eerste wedstrijd in Amsterdam was gespeeld.

Het Rotterdamse Victoria-voetbalteam tijdens het seizoen 1895-1896. Er is geen foto van de wedstrijd uit 1886

Al vóór 1886 werden er in Nederland voetbalwedstrijden gespeeld, al zouden we die door onze ogen niet meteen als zodanig herkennen. De regels zoals we die nu kennen bestonden tenslotte nog niet, maar dat neemt niet weg dat er al op verschillende plekken in Nederland groepen jongens waren, die zich opsplitsen in twee verschillende teams om een bal vooral via de voet te verplaatsen.

In de jaren tachtig van de 19e eeuw ontstonden hieruit de eerste clubs, zoals HFC in Haarlem en Sport in Amsterdam. Die speelden aanvankelijk vooral cricket en/of rugby, maar toonden wel steeds meer belangstelling voor voetbal. Op 21 november 1886 speelden HFC en Sport in Haarlem tegen elkaar, wat tot nu toe bekend stond als de eerste voetbalmatch tussen twee afzonderlijke clubs in Nederland. Maar dat blijkt toch niet het geval.

Spelen ener match

Rien Buikema ontdekte echter dat die eerste wedstrijd al op 7 maart 1886 in Rotterdam werd gespeeld tussen de plaatselijke clubs Concordia en Victoria. Hij baseert zich op een nog onopgemerkte passage in het jubileumboek Hoera! Victoria loopt in het honderd uit 1981: ‘In 1886 daagt Concordia Delft de kersverse Victoriaanse voetballers uit tot het spelen ener match. Deze verloopt erg onplezierig; de Victoriaan Van Houweninge wordt van onsportief gedrag beschuldigd.’ Waarbij de auteurs van 1981 eigenlijk bedoelden te schrijven Concordia Rotterdam in plaats van Delft.

In het Stadsarchief Rotterdam vond Buikema inderdaad de briefwisseling tussen de twee clubs, die hieraan vooraf is gegaan. ‘Op eene algemene vergadering der cricket-club “Concordia” is het voorstel aangenomen om eene foot-ball-match met Uwe club te houden,’ zo werd Victoria op 16 februari 1886 medegedeeld. Omdat er tijdens die wedstrijd ruzie was ontstaan, volgde op 27 maart een tweede schrijven, waarin Concordia alle vriendschappelijke banden verbrak. En het is die tweede brief waardoor we nu zeker weten dat die wedstrijd is gespeeld, omdat er verder nergens melding van werd gemaakt. De plek van de wedstrijd en uitslag zijn onbekend.

Concordia fuseerde in 1891 met Olympia, maar die werd in 1893 alweer opgeheven. Victoria bestaat nog steeds, maar doet niet meer aan voetbal en cricket.

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.