Voetbal

De eerste wedstrijd tussen landskampioen en bekerwinnaar was in 1949

De jaarlijkse wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal gaat tussen de heersende landskampioen en bekerwinnaar. In 1991 werd deze wedstrijd ingevoerd, die sinds 1996 is vernoemd naar Johan Cruijff. Toch gaat deze traditie terug naar 1949.

SVV in 1949

In 1949 bestond de KNVB afdeling Nijmegen veertig jaar en om dat te vieren werd op 25 juni in het Goffert Stadion een speciale wedstrijd georganiseerd. Kampioen SVV uit Schiedam speelde toen voor de Nederlandse Supercup tegen bekerwinnaar Quick Nijmegen. Er waren 20.000 toeschouwers.

‘Het was een interessante strijd,’ schreven de kranten daarna in hun verslagen, ‘waarin aanvankelijk de techniek van SVV overheerste. Langzamerhand paste Quick zich aan en zo kon de score tot rust blank blijven. In de tweede helft was er weinig krachtsverschil totdat de Schiedammers plotseling op dreef kwamen en Quick de wet van de sterkste moest ondergaan. Schrumpf en Köneman maakten kort na elkaar ieder een doelpunt.’

Zo won SVV met 2-0 de eerste beker, die inmiddels is vernoemd naar de man, die op het moment van spelen net twee jaar oud was.

Advertentie


Reserveer bij bol.com

Jurryt van de Vooren
http://Sportgeschiedenis.nl
Jurryt van de Vooren is sporthistoricus. Auteur van 'Amsterdam 1928' en de Bosatlas van het Nederlandse voetbal. Bezig met boekenserie over Amsterdam en sport. Nog steeds de enige Amsterdammer die is afgestudeerd op Feyenoord.