NieuwVoetbal

De eerste wedstrijden tussen PSV en Feyenoord waren voor de landstitel van 1929

PSV speelt een thuiswedstrijd tegen Feyenoord. De onderlinge geschiedenis van deze clubs is inmiddels bijna een eeuw oud.

Feyenoord – PSV op 19 mei 1929

Zo’n honderd jaar geleden was er nog niet een nationale divisie in hey voetbal, maar werd er gespeeld in verschillende regio’s. Feyenoord en PSV konden elkaar daarom alleen maar ontmoeten bij een bekerwedstrijd of via de kampioenscompetitie, waarbij de vijf afdelingskampioenen speelden om de landstitel.

De eerste officiële wedstrijden tussen deze clubs waren dan ook voor de kampioenscompetitie in het Pinksterweekend van 19 en 20 mei 1929. Op Eerste Pinksterdag werd er gespeeld in Rotterdam en de volgende dag in Eindhoven. Bij deze dubbele ontmoeting waren de belangen dus heel groot. Feyenoord was heersend landskampioen en PSV de grote uitdager.

Tanden op elkaar

Het werd een hete strijd, blikte clubblad De Feijenoorder later terug. ‘De tanden zouden op elkander geklemd en getoond zou worden dat de kampioen van Nederland opnieuw de titel wilde opeischen.’ Het liep uit op een keihard gevecht om de bal, zo althans oordeelden de Rotterdammers. ‘Over die P.S.V.ers zou veel te zeggen zijn, zelfs te veel om hier te behandelen. Alleen dit zij vermeld, dat het ieders goed recht is te trachten een wedstrijd te winnen, maar het moet binnen de perken van het geoorloofde blijven.’

Bij Feyenoord raakten drie spelers geblesseerd, maar in het Rotterdamsch Nieuwsblad werd er niet bij gemeld dat dit kwam door moedwillige overtredingen. ‘De heer Vuyk heeft den wedstrijd, die lang niet gemakkelijk was, zeer goed geleid,’ oordeelde de krant over de scheidsrechter. ‘Wij hebben hem geen fout zien maken en hij had de zaak voortdurend in handen.’

Rotterdam

De eerste wedstrijd was op de Kromme Zandweg in Rotterdam, de voorloper van de Kuip. De bezoekers waren in het eerste half uur veruit de beste, maar raakten toch van slag door de openingstreffer van Feyenoord. ‘Toen Barendregt de eerste goal maakte had dit op de Eindhovenaren een fatalen invloed. Zij werden onzeker, en de onzen konden rustig verder spelen.’

De thuisclub won met 3-0, maar toch gaf de Arnhemsche Courant de complimenten aan de tegenstander. ‘Over het spel van P.S.V. valt met lof te schrijven: de ploeg is puik getraind en vormt ’n goed geheel met als uitblinker den spil Hermens, die ons veel aan Massy — maar dan ’n verbeterde uitgaaf van Massy — doet denken. De geestdrift der Eindhovenaren is tevens ’n nuttige factor.’ Ook hier geen woord over vermeend hard spel.

Eindhoven

Precies 24 uur later stonden beide teams in de schaduw van de Philips-fabriek in Eindhoven. Vanuit Rotterdam arriveerden enkele autobussen met supporters.

Feyenoord had na alle blessures een nieuwe middenlinie. PSV overrompelde Feyenoord compleet en won dit keer met 4-0. Ondanks de hitte werd er tot in de laatste minuut in een zeer hoog tempo gespeeld. Deze wedstrijd eindigde dan weer wel in een wederzijdse schoppartij naar alles wat bewoog.

Het laatste woord is voor Het Eindhovensch Dagblad: ‘Over de prestaties van het P.S.V.-team – in zijn geheel – kan men volkomen tevreden zijn.’

De echte vreugde moest nog komen, want aan het eind van deze kampioenscompetitie won PSV voor de eerste keer de landstitel.

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.