NieuwVoetbal

De Eredivisie is geboren op 2 september 1956

De Eredivisie had op 2 september 1956 de eerste speelronde ooit, waarbij Sparta zonder rugnummers speelde. Sportgeschiedenis gaat helemaal terug naar het begin.

Uit de eerste speelronde: NOAD – Amsterdam

Op 2 september 1956 was de eerste speelronde van de Eredivisie – een begrip dat niet zelf werd verzonnen maar overgenomen vanuit België. Het seizoen ervoor hadden achttien clubs zich hiervoor kunnen plaatsen tijdens soms zenuwslopende wedstrijden. ‘De verwachting is algemeen,’ blikte Het Vrije Volk gretig vooruit, ‘dat we beter voetbal in onze voetbalpiek krijgen, dat de top-hits van het vorige seizoen nu tot de doorsneewedstrijden zullen behoren.’

De clubs hadden stevig ingekocht – volgens de begrippen van toen natuurlijk. Ajax had met Wim Bleijenberg en Willy Schmidt twee spelers die bij elkaar 75.000 gulden waard waren, een voetbalvermogen in die tijd. In onze tijd is dat te vergelijken met een kwart miljoen euro, dus de kosten van een gemiddelde lunch van een willekeurige voetbalbond.

Vooral de verwachtingen rond Abe Lenstra en Faas Wilkes waren hooggespannen. Wilkes was voor maar liefst 100.000 gulden naar V.V.V. gekomen, maar was in de eerste speelronde geblesseerd. Een week later deed hij gelukkig alsnog mee, want anders had de club uit Venlo een serieus probleem gehad. Zoveel geld uitgeven en er dan niets voor terugkrijgen – het probleem speelde in 1956 ook al.

Sparta viel in dit weekend vooral op, omdat de spelers geen rugnummers droegen. Dat was in die tijd nog geen verplichting op de Nederlandse velden. Heerenveen zou pas in 1963 zwichten voor deze dwaze innovatie in het voetbal. Dat Sparta in 1956 zonder nummers speelde was dan ook niet een punt van orde in de verslagen, maar wél dat de spelers weigerden het publiek te groeten. ‘Dat is alleen goed om te betalen,’ hoonde De Telegraaf.

Waardeer dit artikel!

Dit artikel las je gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je je waardering laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

 
Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
http://Sportgeschiedenis.nl
Meest recente boek: 'Door Wilskracht Zegevieren' over sport in de Tweede Wereldoorlog. Schreef ook boeken over - onder meer - Amsterdam 1928 en de Elfstedentocht, net als de Bosatlas van het Nederlandse voetbal. Al bijna 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.