NieuwVoetbal

De FIFA kon zich niet voorstellen dat een vrouw de voorzitter kon zijn van een voetbalbond

Jeanet van der Laan wil de voorzitter worden van de KNVB, als eerste vrouw ooit. FIFA-voorzitter Stanley Rous meende in 1971 dat zoiets volkomen onmogelijk was.

FIFA-voorzitter Stanley Rous en prins Bernhard in 1964. Foto Eric Koch via het Nationaal Archief

Jeanet van der Laan speelde 29 wedstrijden voor Oranje. Namens D66 zat ze in de Tweede Kamer. Ze heeft zich nu kandidaat gesteld voor het voorzitterschap van de voetbalbond.

Monte Carlo

De pioniers van het internationale vrouwenvoetbal hadden deze kandidatuur ruim een halve eeuw geleden amper kunnen bevatten. Op 16 juni 1971 kwamen de Europese voetballanden bijeen op een speciaal congres van de UEFA in Monte Carlo. Sandor Barcs verklaarde daar als vicepresident van de Europese bond dat er inmiddels in 22 Europese landen werd gevoetbald door vrouwen, maar dat er nog maar acht bonden waren, die zich hiervoor ook verantwoordelijk voelden.

Het  dagelijks bestuur stelde daarom voor om het vrouwenvoetbal te erkennen en op te nemen in de organisatie. De vrouwen moesten zo op nationaal en internationaal niveau worden geïntegreerd, als onderdeel van de bestaande bond. Na een debat met alleen maar mannelijke sprekers was Schotland de enige tegenstander onder de 32 aanwezige bonden.

Natuurlijke personen

In korte tijd was er zo heel veel veranderd, in ieder geval voor de KNVB. Drie jaar eerder, in 1968, reageerde de bond nog ongevoelig op een verzoek van vrouwen uit Limburg en Zeeland om zich aan te sluiten. “Bij de KNVB zijn alleen mannelijke natuurlijke personen stem- of speelgerechtigd,” was daarop het antwoord, waarop er door heel het land eigen competities werden georganiseerd, buiten de bond om.

Het UEFA-besluit van 1971 wilde niet zeggen dat daarmee meteen alles was geregeld. Jean Williams vatte dit in 2019 treffend samen in het onderzoek Women’s Football, Europe and Professionalization 1971 – 2011: ‘Het was geen progressieve ontwikkeling. Daarna volgde namelijk een decennium, waarin die officiële erkenning gepaard ging met een opvallend gebrek aan steun. De verdere ontwikkeling van het vrouwenspel werd zo in feite onderdrukt.’ Er  kwam bijvoorbeeld geen enkel commercieel plan voor het vrouwenvoetbal.

Sportpanorama

Ruud ter Weijden was in 1971 als verslaggever van AVRO’s Sportpanorama aanwezig op het congres van de UEFA en legde daar vast hoe de Europese bonden instemden met het vrouwenvoetbal. Na afloop sprak hij met KNVB-voorzitter Wim Meuleman over dit historische besluit. De voetbalbestuurder was positief: “Het feit ligt er dat de dames graag voetbal spelen en dan moet je als organisatie ook zorgen dat dit in goede banen komt. Het is het meest logisch dat je die opbouw van onder af aan begint.”

Ter Weijden wilde ook wel eens weten of het mogelijk was dat een vrouw ooit voorzitter kon worden van een bond als de KNVB. Volgens Meuleman was dat geen probleem: “Waarom niet? We leven toch in een tijd dat we dat geëmancipeerd vinden? Men kon zich vroeger niet voorstellen dat een vrouw notaris of dominee was. Tegenwoordig vindt men dat heel gewoon. Dat is een normale ontwikkeling. Het zal allemaal wel zijn tijd vragen, maar wie ben ik om te zeggen dat alleen de mannen dat zouden doen? Nee, dat zou ik niet durven.”

Gescheiden

Daarna sprak Ter Weijden met Stanley Rous, op dat moment de voorzitter van de FIFA. Ook hem werd gevraagd of er ooit een vrouw de baas kon zijn van een voetbalbond, waarop Rous vol verbazing in de camera keek. “Oh nee, dat denk ik niet. Vrouwenvoetbal moet gescheiden blijven van de mannen. Ik zie in de toekomst niet gebeuren dat dit wordt gemengd.”

Het is daarom interessant om te zien wat er in de KNVB gebeurt na de kandidaatstelling van Van der Laan.

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.