NieuwVoetbal

De FIFA won in 2015 de anti-Nobelprijs voor de Vrede

Al meer dan 65 jaar aast de FIFA op de Nobelprijs voor de Vrede – tevergeefs. In 2015 zette het Nobel Comité de samenwerking met de voetbalbond zelfs helemaal stop wegens de aanhoudende schandalen.

FIFA-voorzitter Havelange (rechts) en KNVB-voorzitter Meuleman in 1975. Foto Rob Bogaerts via het Nationaal Archief

In 1956 droeg de FIFA zijn voorzitter Jules Rimet voor als kandidaat voor de Nobelprijs voor de Vrede, maar die stierf tijdens de beraadslagingen van het comité. Een volgende poging in 1989 mislukte opnieuw met de voordracht van FIFA-voorzitter Joao Havelange. Niet gek, want Havelange was één van de grootste oplichters in de geschiedenis van de internationale sport. En dat is een hele prestatie, want de lat ligt hoog in deze wereld.

Het werd allemaal nog minder geloofwaardig toen Vladimir Poetin in 2015 vond dat Sepp Blatter als toenmalig voorzitter de onderscheiding verdiende. Dat was precies één dag voordat de ethische commissie van de FIFA zijn verhoren begon, die zouden leiden tot de schorsing van de Zwitser.

Anti-Nobelprijs

De relatie tussen de FIFA en Noorse Nobel Comité verslechterde dat jaar zelfs zodanig dat een onderlinge samenwerking eenzijdig werd beëindigd. De twee voorgaande jaren hadden deze twee organisaties het zogenaamde Handshake for Peace opgezet, onder meer als onderdeel van het WK voetbal van 2014 in Brazilië. De FIFA gaf één miljoen kronen aan het Nobel Comité, ongeveer een ton in euro’s. Het was een doorzichtige poging om die Nobelprijs dan maar te kopen, als het op een andere manier niet lukte.

Bij aanvang was Bente Erichsen van het Nobel Comité zeer enthousiast: “De samenwerking met de FIFA geeft ons nog meer mogelijkheden om de vredesboodschap te verspreiden. Miljoenen mensen ontmoeten elkaar via het voetbal – over grenzen, culturen en talen heen.”

In 2015 brak er rond de FIFA echter een groot schandaal los na de arrestatie en verhoren van veertien voetbalbestuurders. Voor het Nobel Comité was dat de aanleiding om meteen alle banden te verbreken – een soort van anti-Nobelprijs dus. De FIFA handhaafde Handshake for Peace nog voor korte tijd, maar dan wel in zijn eentje. Inmiddels horen we er weinig meer van.

Zo is de FIFA elk jaar opnieuw volkomen kansloos voor de Nobelprijs voor de Vrede. En dat is natuurlijk volkomen terecht met een WK voetbal in Qatar als grootste sportschande van onze tijd.

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.