NieuwVoetbal

De gegevens van meer dan 15.000 Nederlandse sportclubs vóór 1940 staan allemaal online

In de Maand van het digitaal erfgoed besteedt Sportgeschiedenis aandacht aan de mooiste digitale collecties van sporthistorisch erfgoed. Bij de Databank Sport van ING Huygens staan de gegevens van meer dan 15.000 sportclubs tot de Tweede Wereldoorlog – hier.

Foto via het Stadsarchief Amsterdam

Zes verschillende sporten zijn gebundeld op deze databank: gymnastiek, voetbal, korfbal, schaken, tennis en voetbal. Hierin worden alle organisatorische gegevens geordend, zoals oprichtingsdatum en levensbeschouwing van clubs en bonden. Dat laatste was in het verzuilde Nederland een belangrijk gegeven, want er waren ook katholieke, socialistische of joodse sportwerelden.

Zo kunnen we van 15.751 clubs de basisbestanden herleiden. Dat lijkt allemaal heel saai, maar dat is het zeker niet. Op deze manier hebben we bijvoorbeeld kunnen herleiden dat zo’n beetje alle voetbalclubs vóór 1900 afkomstig waren uit een plaats met een treinstation. In de tijd dat er nog geen auto’s in Nederland waren, was dat essentieel voor uitwedstrijden.

Een ander inzicht is dat de doorbraak van voetbal als volkssport na de Eerste Wereldoorlog grotendeels te danken is aan de enorme aantallen katholieke clubs, die in die periode werden opgericht in vooral Limburg en Noord-Brabant. Gewoon een kwestie van tellen in deze databank.

Het is alleen nog wachten op een update, waardoor er ook gegevens van ná de Tweede Wereldoorlog beschikbaar komen.

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.